(Eu)stress is lekker en goed

stress2

“Mevrouw Jansen, twee zaken runnen, twee jonge kinderen en ook nog de nodige avondjes op stap. Heeft u niet ongelofelijk veel last van stress om dit allemaal te kunnen managen?” Dan antwoord ik volmondig: “Yes en ik vind het heerlijk en het is ook goed voor mij en mijn omgeving!” Dan kijkt men mij veelal een beetje glazig en met een lichte argwaan aan.

Maar oprecht, ik vind stress absoluut geen enkel punt. In tegendeel. Natuurlijk heb je wel eens momenten dat je alles en iedereen wel achter het behang kunt plakken en het moet niet te lang duren maar over het algemeen presteer en vaar ik juist erg goed met de nodige stress erbij. Sterker nog, ik gun meer mensen een flinke portie stress om meer uit hun leven te kunnen halen.

 Eustress

Gelukkig blijk ik toch niet helemaal gek te zijn want ik las gisteren een stuk tekst waar over eustress werd gerept. Euu? Eustress. Dit is een positieve vorm van stress. Genoemd naar het Griekse eu, wat goed betekent (denk aan euforie). Het beestje heeft dus gewoon een naam.

 Positief

Vaak wordt er bij stress alleen aan de negatieve kanten gedacht maar het kan juist ook erg positief zijn. Voorbeelden hiervan zijn snel adequaat handelen in noodsituaties, snel en goed gefocust denken tijdens een sollicitatiegesprek of even harder doorwerken om een deadline te halen. Bij eustress wordt er adrenaline aangemaakt waardoor de stress ook een lekker gevoel kan geven. Het nadeel hiervan is dat het verslavend kan zijn.

Hoe erg is dat? Nou, volgens de officiële lezing gaat je prestatievermogen niet continu omhoog als je meer stress hebt. Er is een punt waarop meer stress deze juist remt. Uiteraard verschilt het per persoon hoeveel stress bepaalde situaties opleveren. Spiegel jezelf dus niet aan anderen maar luister naar je eigen lichaam.

 En dat is exact wat ik ga doen! Lang leve de eustress.

Lees ook:Leidinggevenden hebben minder stress
Lees ook:Bijna niks mag… pfff
Lees ook:Te weinig oog voor koning klant
Lees ook:No trust, no glory!
Lees ook:Opsparen vakantiedagen aan banden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.