Het Nieuwe Werken valt ook onder de Arbowet!

Flexwerken is helemaal hip maar het is belangrijk om voor uw werknemers een goede thuiswerkplek in te richten.

In eerste instantie wordt vaak alleen gekeken naar de ict-faciliteiten om Het Nieuwe Werken te ondersteunen. Maar de Arbowet geldt ook buiten de muren van de bedrijfswerkvloer en kantoortuinen.

De Arbowet stelt ergonomische eisen ten aanzien van onder meer stoel, bureau, beeldscherm en verlichting. Daarnaast is het de taak van de werkgever om regelmatig te controleren of de werknemer op de juiste manier gebruikmaakt van zijn thuiswerkplek. De werkgever is immers risicoaansprakelijk. Het is raadzaam om afspraken rondom de nieuwe werksituatie allereerst op schrift te stellen en door beide partijen te laten ondertekenen voor akkoord.

De verantwoordelijkheid gaat veel verder dan alleen bij wet zorgen voor de juiste tafels, verlichting en stoelen. Waar gaan die meubels staan? Is er een aparte ruimte of staat het bureau op de overloop? En hoe zit het met geluidsoverlast en luchttoevoer? Je kunt flexwerken wel gaan stimuleren, maar het is veel belangrijker dat je er allereerst voor zorgt dat de werknemers zich ook prettig voelen in hun nieuwe werksituatie en in een goede flow komen

Organisaties introduceren Het Nieuwe Werken veelal vanwege bezuinigingen op kantoorruimte. Het gebruik van flexibele werkplekken scheelt algauw 30 tot 40 procent aan kantoorruimte. Bovendien zorgt thuiswerken voor een reductie van het aantal woon-werkkilometers.

De meeste bedrijven denken eerst aan de ict-oplossingen en vergeten helemaal dat er goede ondersteuning moet komen. Hoe ga je contact houden met de leidinggevende en met welke frequentie? Denk bijvoorbeeld ook aan aspecten als sociale verarming.

Uit onderzoek van TNO is allang gebleken dat thuiswerken tot een hogere productiviteit leidt. Maar dat komt vooral omdat mensen thuis langer doorwerken dan op kantoor omdat de grens werk-privé vervaagt.

Cursussen en workshops kunnen helpen bij het op de juiste manier instellen van flexplekken, om zo een gezonde werkplek te creëren. Het Nieuwe Werken heeft niets te maken heeft met het verplaatsen van een bureau of werkplek. Voor veel beroepen is het ook niet noodzakelijk dat men uren achter elkaar achter een bureau zit. Je belt wat, loopt rond, verplaatst je. De browser is je werkplek en waar je werkt, maakt niet uit.

Bron: MijnBedrijf

Lees ook:Het Nieuwe Werken kan nu ook op het strand
Lees ook:Waanzinnige werkplekken
Lees ook:Enorm presteren dankzij de Vingerplant
Lees ook:Test je werkplek met deoptimalewerkplek.nl
Lees ook:Het Nieuwe Werken werkt

Eén reactie op “Het Nieuwe Werken valt ook onder de Arbowet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.