Categorie: "Tips"

Ondernemers kunnen lijfrente beter uitstellen

De meeste ondernemers die een aanvulling op de AOW opbouwen maken hiervoor gebruik van lijfrente. Als de einddatum geldt vaak nog de 65e verjaardag. Je bent niet verplicht om vanaf dat moment de waarde uit te laten keren in termijnen. Fiscaal gezien is het slimmer om de uitkering nog uit te stellen tot jouw pensioendatum.

Een lijfrentekapitaal kun je opbouwen in een verzekering of via banksparen. De optie van banksparen is er pas sinds 2008. De meeste ondernemers hebben vermogen dus in een verzekering opgebouwd. Per de einddatum kun je met het beschikbare kapitaal een lijfrente-uitkering aankopen. Door het verschuiven van de ingangsdatum van de AOW is het fiscaal niet slim om vóór je pensioendatum al uitkeringen te ontvangen. De belastingheffing tot je pensioendatum is namelijk hoger in vergelijking met na de pensioendatum.

Financiële mogelijkheden voor zzp’ers

In financieel opzicht is de zzp’er niet met een werknemer te vergelijken. Een zelfstandige kan maar beperkt terugvallen op sociale voorzieningen. Aan de andere kant zijn er weer financiële mogelijkheden gecreëerd voor de zzp’er om zelf voorzieningen te treffen.

Ondernemers die minimaal 1.225 uren besteden aan hun onderneming komen in aanmerking voor aantrekkelijke kortingen op de belastingheffing. Er bestaat namelijk onder andere recht op de zogenaamde zelfstandigenaftrek en starters hebben aanvullend recht op de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt €7.280 en de startersaftrek bedraagt €2.123. Er zijn meer opties om financieel voordeel te behalen.

Besparen op de hypotheeklasten – oversluiten of rentemiddeling?

Niet alleen huizenkopers kunnen profiteren van de lage hypotheekrentes. Ook met een hypotheek waarvan de hypotheekrente nog een tijdje vaststaat kun je jouw hypotheeklasten verlagen. Je kunt de hypotheek oversluiten of je gaat voor het middelen van de hypotheekrente. Onterecht zijn ondernemers vaak voorzichtig met het oversluiten van een hypotheek.

De laatste jaren bereiken de hypotheekrentes steeds weer een nieuw laagterecord. Deskundigen verwachten dat de rentes nog wel lange tijd laag blijven staan. Maar de rentes gaan een keer weer omhoog. Wat moet je doen als je hypotheekrente nog voor een paar jaren vaststaat? De periode uitzitten of gelijk in actie komen?

Pensioenopbouw voor zzp’ers verplicht stellen?

De meeste werknemers doen verplicht mee in een pensioenregeling. Er bestaat geen pensioenplicht in Nederland, maar de meeste werknemers zijn vanuit de CAO wel verplicht om deel te nemen in de pensioenregeling van het bedrijf. De AFM heeft er begin 2015 voor gepleit om pensioenopbouw verplicht te stellen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Waarom zou je een verplichting instellen?

In Nederland waren er begin 2015 ongeveer één miljoen zzp’ers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Om financieel rond te kunnen komen, besluiten veel zelfstandigen om zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ze bouwen niets op voor hun oudedag. Hierdoor kunnen ze met relatief lage inkomsten rond komen. Ze kunnen namelijk profiteren van de zelfstandigenaftrek en nog een aantal kortingen die ze krijgen. De vrees bestaat dat deze groep een financieel tekort krijgt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van werkgevers.

Succesvol ondernemen vanuit je eigen huis

Je hebt de stap gezet; je wordt ondernemer. Je hebt plannen te over en je gaat niet investeren in een kantoorpand, want je wilt gewoon vanuit je eigen huis ondernemen. Er zijn een aantal zaken waar je dan rekening mee moet houden. Is je woning wel geschikt voor je ondernemerschap?

Creëer een goede werkomgeving
Als je vanuit je eigen huis werkt, liggen de afleidingen op de loer. Je huis is ingericht om te wonen en je meubilair zal je niet hebben aangeschaft om uren per dag te werken. Je kunt natuurlijk met je laptop op je bank zitten of je eettafel als werkplek inrichten, maar vaak is dat ver van optimaal. Het is veel beter om voor jezelf een aparte werkruimte in te richten, met dezelfde eisen die je aan een kantooromgeving stelt. Dus met een verstelbaar bureau en een ergonomische bureaustoel die volledig aan je lichaamsbouw kan worden aangepast. Dit werkt een stuk comfortabeler en uiteindelijk effectiever.

Pensioen opbouwen? Mijn bedrijf is mijn pensioen!

Ondernemers denken vaak te luchtig over hun pensioen. In de onderneming wordt er immers kapitaal opgebouwd. Toch is dat te kort door de bocht. Je kunt jouw financiële positie van je oude dag niet volledig laten afhangen van jouw onderneming.

Het klinkt ideaal! Je werkt tot een bepaalde leeftijd en verkoopt je onderneming om van de verkoopopbrengst te leven. Helaas pakt de praktijk toch vaak anders uit. Onzekerheden over je financiële toekomst kun je wegnemen door kapitaal vrij te maken voor je pensioen. Als je voor zekerheid kiest laat je het voor je oude dag opgebouwde vermogen niet binnen de onderneming. Stel het juist veilig.

Wat wordt er onder huurdersbelang verstaan?

Huurders van een pand hoeven het gebouw zelf niet te verzekeren. Dit moet de eigenaar namelijk doen. Huurders moeten wel zorgen voor het verzekeren van de inventaris. Wat nu als een huurder investeert in het pand? Er wordt bijvoorbeeld een professionele keuken geplaatst. Dit is niet verzekerd onder de gebouwenverzekering van de eigenaar en een keuken valt niet onder de noemer inventaris. Dit probleem is op te lossen door huurdersbelang op de inventarisverzekering mee te verzekeren.

Wanneer is iets inventaris en wanneer wordt het een onderdeel van het pand? Verzekeraars houden als regel aan dat als het een onderdeel vormt van het pand is het niet verzekerd op de inventarisverzekering. Toch kunnen ondernemers in een huurpand de verbeteringen aan het pand zelf verzekering, namelijk onder de noemer huurdersbelang.

Een op de vijf zzp’ers heeft een AOV

Als zzp’er kun je niet zonder een AOV. Maar wat als je de lasten gewoon niet kunt dragen?

Zelfstandigen hebben geen financiële vangnet als ze arbeidsongeschikt worden. Als ze echt niet meer rond kunnen komen is er onder voorwaarden recht op een bijstandsuitkering.

Volgens het CBS hadden in 2013 maar 21,9% van de zzp’ers een AOV. Gezien de verdere opmars van zzp’ers, is dit percentage eerder gezakt dan gestegen. Zeker als je er ook rekening mee houdt dat er steeds meer parttime zelfstandigen actief zijn die ook nog in loondienst werken.

Bijbouwe.nl – Tegen lage kosten een hypotheek afsluiten als zzp’er

Er zijn voor zzp’ers steeds meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Financiële instellingen zijn graag bereid om speciaal iets neer te zetten voor zzp’ers. Dat is ook niet zo gek met ongeveer één miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Alleen vaak zijn er voor zelfstandigen wel beperkende voorwaarden ten opzichte van mensen in loondienst. Bijbouwe.nl biedt zelfstandig ondernemers graag een zzp hypotheek aan zonder extra beperkende voorwaarden. Binnen 10 minuten weet je wat je kunt lenen, kun je zonder poespas afsluiten en als je alle benodigde stukken voorhanden hebt binnen één week naar de notaris.

Haal meer uit je laatste btw-aangifte over 2015

Het nieuwe jaar is gestart en de aangifte omzetbelasting over het laatste tijdvak 2015 moet voor eind januari 2016 zijn ingediend. Afhankelijk of je per kwartaal of per maand aangifte doet, gaat het om de btw-aangifte voor het laatste kwartaal of de laatste maand van 2015. Online boekhouder Thinq geeft je vijf tips om meer uit je laatste aangifte omzetbelasting over 2015 te kunnen halen.

Tip 1: Herziening aftrek bij investeringsgoederen

Heb je in 2015 investeringsgoederen aangeschaft, zoals een bedrijfspand of bedrijfsinrichting, dan heb je als het goed is ook ingeschat voor welk deel je deze goederen gaat gebruiken voor de belaste omzet. Nu is het de tijd om te bekijken of de gemaakte inschatting overeenkomt met het uiteindelijke gebruik. Als dit niet blijkt te kloppen, dan moet je de aftrek herzien. Dit doe je door in de aangifte omzetbelasting een extra bedrag aan btw aan te gaan of door een extra bedrag als voorbelasting af te trekken. Ook het gebruik voor de volgende negen jaren (onroerende zaken) of vier jaren (roerende zaken) moet je goed in de gaten houden. Verandert het gebruik voor de belaste omzet ten opzichte van het jaar waarin je het bedrijfspand of bedrijfsinrichting in gebruik hebt genomen, dan kun je extra btw terugvragen of moet je bijbetalen.