Geen verplichte AOV?

Het Verbond van Verzekeraars ziet niets in een verplichte AOV. Te weinig zelfstandigen besluiten om het risico van arbeidsongeschiktheid te verzekeren, maar het verplichten gaat het Verbond te ver. Terecht ook! Iedereen kan voor zichzelf wel beslissen wat er wel en niet wordt verzekerd.

Een belangrijke motivatie voor het verplichtstellen is het risico voor de sociale zekerheid. Zelfstandigen die geen geld meer kunnen verdienen door een ziekte of een aandoening hebben uiteindelijk recht op een bijstandsuitkering. Hierdoor wordt het een gezamenlijk probleem. De uitkeringen moeten namelijk betaald worden vanuit de Nederlandse schatkist.

Nog geen kwart van de zelfstandigen is verzekerd
Maar 22% van de zelfstandigen is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Niet al deze zelfstandigen hebben een bijstandsuitkering nodig bij arbeidsongeschiktheid. Er zijn namelijk ook parttime ondernemers waarvan de partner het hoofdinkomen heeft. Ook zijn er ondernemers die ook nog werken in loondienst. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een derde van de zelfstandigen een inkomen verdient rond het bijstandsniveau. Hierdoor is er voor deze groep weinig te verzekeren. Het Verbond van Verzekeraars denkt dat het probleem wordt overschat.

Volgens mij staat het ook niet hoog op de politieke agenda, dus er zal eerst nog wel jaren over gesproken worden.

Lees ook:Klachten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Lees ook:Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
Lees ook:Een op de vijf zzp’ers heeft een AOV
Lees ook:Het gaat goed met de zzp’ers
Lees ook:Waarop letten bij het afsluiten van een AOV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.