Instinkers voor de zzp’er

Als zzp’er ben je voor veel zaken op jezelf aangewezen. Je kunt je niet verschuilen achter een arbeidsovereenkomst en sociale vangnetten zoals de WW en de WIA. Enkele gevaarlijke instinkers wil ik je graag voor behoeden.

Wat gebeurt er bij ziekte, inkomensterugval en overlijden?
Bij het verzekeren van de gevaren van een zzp’er denk je misschien als eerste aan de inventaris en de zakelijke auto’s. Toch zijn niet de belangrijkste gevaren om te verzekeren. Beter is om goed na te denken wat de gevolgen zijn van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Je hebt misschien een buffer om een paar maanden zonder inkomsten op te vangen, maar daar ga je het niet mee redden. Het grootste gevaar is namelijk blijvende arbeidsongeschiktheid. Hier moet je een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor afsluiten. Inkomensterugval kun je wel tijdelijk opvangen met een spaarbuffer. Het overlijdensrisico kun je ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering.

Word niet te afhankelijk van enkele opdrachtgever
Enkele opdrachtgever werkt eenvoudiger dan vijftien opdrachtgevers, maar daar kun je niet op vertrouwen. Als één of een paar van deze opdrachtgevers jou aan de kant zetten, verlies je jouw inkomen. Zorg voor een ruime visvijver aan opdrachtgevers en bouw niet teveel op vaste. Door flexibel te blijven krijg je geen afhankelijkheid.

Weet wat je te besteden hebt
Het geld dat je binnen krijgt, moet nog over afgerekend worden met de Belastingdienst. Dit bestaat deels uit BTW en natuurlijk de belastingheffing over je inkomen. Bereken hoeveel er netto overblijft van je inkomsten. Dit is slechts een schatting. Na 1 januari kun je pas echt zien hoeveel je verdient hebt. Kun je zelf deze inschatting niet maken? Vraag jouw boekhouder dan om jou een indicatie te geven.

Lees ook:15% ondernemers onverzekerd
Lees ook:Waarop letten bij het afsluiten van een AOV
Lees ook:Valkuilen bij het afsluiten van een AOV
Lees ook:Een zzp’er kan niet zonder een spaarvermogen
Lees ook:Geen verplichte AOV?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.