Wat is wel en niet meeverzekerd in de bestelautoverzekering?

Een bestelautoverzekering is een zakelijke verzekering. Voor het kunnen claimen van schades kunnen verzekeraars voorwaarden stellen. Hoe zit het bijvoorbeeld als een werknemer een bestelauto privé gebruikt? Of als de auto wordt gebruikt voor het bezorgen van eten in plaats van het vervoeren van gereedschappen?

Bij het verzekeren van een bestelauto is het voor de hoogte van de premie van groot belang hoe de auto wordt gebruikt. Het gebruik als koeriersdienst betekent een groot risico. Een bestelauto die door een werknemer wordt gebruikt naar een klus is al minder risicovol. Omdat de premie sterk afhankelijk is van het gebruik, letten verzekeraars er bij schade ook goed op of de bestelauto inderdaad wordt gebruikt zoals opgegeven bij het afsluiten van de bestelautoverzekering. Hoe dit precies zit lichten de specialisten van Diks verzekeringen graag toe.

Bestelauto raakt beschadigd op een bouwplaats – Wie betaalt?

Als de bestelauto WA casco verzekerd is, dien je de schade in bij jouw eigen verzekeraar. Eventueel kan de verzekeraar de schade weer verhalen op de aansprakelijke voor de schade. Is de bestelauto beperkter verzekerd? Dan keert de verzekeraar de schade niet uit. Je kunt de schade wel verhalen op de verantwoordelijke voor de schade. Het is de vraag of er een aansprakelijke is en of deze te achterhalen is. De veroorzaker van de schade, of de werkgever daarvan, kan aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

Werknemer veroorzaakt buiten werktijd schade aan de bestelauto

Voor de verzekeraar maakt het geen verschil of de schade binnen of buiten werktijd veroorzaakt is. De schade wordt op dezelfde manier afgewikkeld. De werkgever kan de werknemer wel aanspreken voor de schade. Helaas kan de werknemer de schade niet verhalen op een verzekering. Het is een issue die tussen de werkgever en de werknemer bepraat dient te worden.

Bestelauto wordt anders gebruikt dan opgegeven

Een auto stiekem gebruiken als koeriersdienst is niet toegestaan. Bij het verzekeren van een bestelauto vraagt de verzekeraar hoe de auto wordt gebruikt. Een bestelauto gebruiken voor het rondbrengen van pizza’s brengt een groot risico met zich mee. Verzekeraars kunnen hiervoor een hogere premie in rekening brengen. Een andere mogelijkheid is dat de verzekeraar het risico niet wil dragen. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van de auto als lesauto. Dat mag alleen als de verzekeraar hiervan op de hoogte is gesteld.

De bestelauto anders gebruiken dan opgegeven bij het verzekeren, kan tot gevolg hebben dat de verzekeraar een schade niet uitkeert. Bij een aansprakelijkheidsschade moet de verzekeraar uitkeren. Vervolgens heeft de verzekeraar de mogelijkheid om de schade weer te verhalen op de verzekeringnemer.

Lees ook:Keurmerk Klantgericht Verzekeren op komst
Lees ook:Klachten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Lees ook:Waarop letten bij het afsluiten van een AOV
Lees ook:Valkuilen bij het afsluiten van een AOV
Lees ook:Wat wordt er onder huurdersbelang verstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.