Categorie: "Recensies"

Ondernemerskalender 2010

Al bekend met de Ondernemerskalender van Karen Romme? Echt een aanrader voor kleine ondernemers, zzp’ers en freelancers. Maar ook om je medewerkers of collega’s op een laagdrempelige en geestige manier toch wat meer ondernemersgeest bij te brengen. De Ondernemerskalender 2010 is de derde editie van de scheurkalender. Iedere dag begint met een korte uitspraak van een collega-ondernemer over één van de aspecten van het ondernemerschap. De auteur Romme is ook bekend van het boek Calimeromarketing 2.0.

19 januari: shortlist ManagementBoek Van Het Jaar bekend

Dinsdag 19 januari maakt Managementboek.nl samen met de jury van Het Managementboek Van Het Jaar bekend welke zes managementboeken dit jaar meedingen naar de inmiddels prestigieuze titel Managementboek van het Jaar. Op 9 maart horen we op het Managementboekgala wie de winnaar is geworden uit een lijst van circa 60 genomineerde managementboeken. Deze longlist tref je aan op http://www.managementboekvanhetjaar.nl/longlist .

Keiharde kogelregen

‘Hoe laat begint het schieten?’ zojuist (nog steeds bezig op het moment dat ik dit schrijf) op Nederland 3 gezien? Geniaal. Lebbis (Hans Sibbel) in actie. Op z’n best. Per seconde een keiharde kogelregen van grappen. Zo heerlijk om die man bezig te zien. Hij windt zich zo op dat je denkt: het kan niet erger. En ja hoor, dan blijkt hij zich daarna nog drie keer erger op te winden dan je voor mogelijk had gehouden. En het gekke is, je gelooft echt elk woord van hem. En geen moment van verslapping. En dat in een tempo waarin het ongelofelijk is dat die man nog kan denken maar ondertussen geeft hij ons continu waarheden als een koe en de ene overpeinzing na de andere mee. ‘We zijn bange poppetjes geworden’, ‘bankentuig’, ‘het degenereert terug naar de aap’ ‘God, hebbe zijn ziel en wel zo snel mogelijk’, ik heb het bedacht en het klopt’,  ‘du sollst gelukkig sein’, ‘wanneer leren we nou dat we van spulletjes niet gelukkig worden’, ‘astrologie is kabouter-shit’. Ik lig aan zijn voeten en  vergeef hem zelfs zijn vreselijke bloempotkapsel waar smaak nog kraak aan zit.

Stop de Rat Race

In het programma `boeken` (elke zondag om half twaalf, Ned 1) zag ik vandaag Wim Brands in gesprek met filosoof en schrijfster Joke Hermsen over haar boek `Stil de tijd’. Over het belang van niets doen van tijd tot tijd, over het stoppen van de rat race rond de tijd. Ondernemers zouden er erg goed aan doen om hun werknemers per dag 1 uur verplicht niets te laten doen in een ruimte waar geen enkel signaal binnenkomt aan communicatie. Want zoals filosoof Plato en nog veel meer (ook hedendaagse) filosofen stellen: nieuwe inzichten ontstaan pas als je niets aan het doen bent.

Wit is hot door de crisis

Hoe toepasselijk op deze dag dat half Nederland wit is gekleurd door de sneeuw…. een recensie van het boek van Fons Van Dyck: ‘De kracht van Wit. Verandert de crisis ons leven?’

Oprecht een aanrader. Zowel qua inhoud als leesbaarheid. De wereld is nu in een diepe financiele en economische crisis verwikkeld die zijn weerga in meer dan tachtig jaar niet kent. We zijn, vooral in Nederland, een ster in het blijven hangen in problemen en het analyseren van de problemen en hoe het zo gekomen is. Zo niet Van Dyck. Hij bekijkt juist de impact van de crisis in de toekomst op de wereld.Het boek geeft je een blik achter de schermen van grote organisaties en hun merken. Hoe overleven zij de crisis en wat heeft het voor impact op hen? Hij stelt dat we met z’n allen teruggaan naar de kleur wit. De crisis is een afrekening met een tijdperk van overmoed, overdaad en excessen. Het is een moment van zuiverhuid en zuivering.  Wit is de kleur die een keerpunt aangeeft. Een nieuw begin. Een wit blad. De kleur van zuiverheid, onschuld, waarheid en het volmaakte, de kleur van eenvoud en verhevendheid.