Categorie: "In de media"

Wat gaat er nog gebeuren in de winkelcentra?

Grote winkelbedrijven als DA, Schoenenreus en V&D zijn we al kwijt. Uit onderzoek van Locatus blijkt dat het leed nog niet geleden is. In 2016 lopen 20.625 winkels gevaar. Dat is 14% van alle winkelpanden in Nederland.

In 2014 en 2015 is het aantal winkel in Nederland al behoorlijk uitgedund. Als de voorspelling van Locatus uitkomt, zal dit jaar 30% van de winkelpanden leeg komen te staan. Van de 20.625 winkels die gevaar lopen, zal 12.500 naar verwachting de deuren sluiten.

Klachten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Er zijn meer dan één miljoen zzp’ers actief in Nederland. Deze zelfstandigen zijn vaak niet verzekerd tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Met name zelfstandigen die in de bouw werken moeten torenhoge premies betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Belangenvereniging Zelfstandigen Bouw heeft leden opgeroepen om misstanden aan te kaarten. Verzekeraars rekenen hoge premies en wijzen massaal claims op de AOV af.

Met name oudere werknemers in de bouw hebben moeite om een passende AOV af te sluiten. Het grootste probleem is de hoogte van de premie. Premies tussen €500 en €900 moeten bouwvakkers vaak betalen als ze een goede dekking wensen tegen arbeidsongeschiktheid. Bouwvakker die in het verleden lichamelijke klachten gehad hebben, kunnen vaak zelfs geen AOV afsluiten.

Zzp’ers hebben vertrouwen in 2016

Het vertrouwen van zzp’ers in 2016 is gemeten door ZZP Netwerk Nederland. Nog nooit hebben ze meer vertrouwen gehad in het aankomende jaar. Ze geven het cijfer 7,3.

Jaarlijks meet ZZP Netwerk Nederland het ondernemersvertrouwen. In deze eindejaarsenquête wordt zzp’ers gevraagd om hun vertrouwen in het nieuwe jaar uit te drukken in een cijfer. In 2015 kwamen ze niet verder dan een 6,4. Ook bij de zes eerdere enquêtes is het cijfers niet boven een 7 geweest.

Onverzekerde zzp’ers overwegen toch te verzekeren

Uit onderzoek van Centraal Beheer Achmea blijkt dat 581.000 zzp’ers overwegen om een verzekering af te sluiten om de verzekerbare risico’s af te dichten. De meeste zzp’ers zijn niet of onvoldoende verzekerd, maar uit het onderzoek blijkt dat de meeste zzp’ers wel weten dat ze onderverzekerd zijn.

De afgelopen jaren hebben veel werknemers (noodgedwongen) de overstap gemaakt van loondienst naar zelfstandige ondernemerschap. Als zelfstandige kun je niet meer terugvallen op vangnetten zoals de WW en de WIA. Ook moet er rekening worden gehouden met het risico van het aansprakelijk gesteld worden. Voor werknemers zijn er meestal ook voorziening getroffen voor de pensioenopbouw. De meeste zelfstandigen moeten dit zelf regelen.

Klusbedrijven niet geraakt door de verhoging van de BTW

Per 1 juli is de BTW voor het onderhouden en verbeteren van onroerend goed verhoogd van 6 naar 21 procent. Deze sterke verhoging van de kosten heeft niet tot gevolg gehad dat bouwgerelateerde bedrijven het rustiger hebben gekregen.

De verlaging van de BTW was een tijdelijke maatregel om enerzijds het investeren in de eigen woning te stimuleren. Anderzijds was het natuurlijk ook goed voor de ondernemers in de bouw. Het gaat nu weer beter met de economie en ook de huizenmarkt trekt weer aan. Er bestond angst voor de gevolgen van het verhogen van de BTW weer naar 21 procent, maar de zorgen waren onterecht.

Hoezo kunnen kunstenaars geen ondernemers zijn?

Vaak hoor je dat de combinatie ‘kunstenaar’ en ‘ondernemer’ niet goed samen gaat. Flauwekul. Een prachtvoorbeeld vind ik Dj Kypski. Hij ontwikkelde onlangs een heel nieuw (en volgens mij ook bijzonder kansrijk) concept als rasechte ondernemer. Wie dingen voor elkaar wil krijgen, moet soms het heft in eigen hand nemen!

Meer peper voor je medewerkers

Als je het gevoel hebt dat je als MKB ondernemer beter alles zelf kunt doen dan werk aan je medewerkers over te laten omdat dan alles volgens jou veel te lang duurt, dan moet je vooral even www.entrepeneur.com bezoeken. Daar staan namelijk een aantal goede tips om je medewerkers meer peper te geven. Het mooie is…veel punten komen neer op het gedrag van de ondernemer zelf:-) Hieronder tref je een korte samenvatting aan van het artikel. In cursief mijn mening erbij (voor degenen die dat interesseert:-))

Slimme strooizout ondernemer introduceert Buurtzout.nl

Wat doe je als ondernemer die een hele partij strooizout heeft ingeslagen en zich wil onderscheiden van al die andere aanbieders? Dan ga je nadenken wat je extra kan bieden wat de rest niet heeft! En dat is de ondernemer achter Buurtzout.nl gelukt. Slim. Slim. Hij haalde er vandaag direct pagina 3 van De Telegraaf mee. Heel wat goedkoper dan adverteren.