Minder krediet voor bedrijven

761235248_447d64da59_tIn december daalde de kredietverlening aan niet-financiële bedrijven ten opzichte van de maand ervoor met 4,3 miljard euro. In november ging de zakelijke kredietverlening al met 700 miljoen euro omlaag. De daling in december is volgens DNB voor een groot deel een seizoenseffect. Door krediet af te lossen, brengen bedrijven hun schuldpositie op de eindejaarsbalans terug. Ben benieuwd hoeveel extra aanvragen van bedrijven voor krediet er gewoon niet zijn gehonoreerd door de banken waar dat eerder wel het geval zou zijn.

Ook al is dat wellicht kleiner dan het aangehaalde seizoenseffect, het is voor veel ondernemers op dit moment veel wezenlijker om dit te weten. Sowieso lijkt het me goed dat banken eens wat meer inzage zouden geven richting het MKB in hun strategie. Welke sectoren zijn voor de bank focussectoren, welke niet en welke omvang van bedrijven in dat segment is voor hen het aantrekkelijkste? Dan weet je als ondernemer ook veel beter waar je moet gaan bankieren. Kortom meer transparantie in beweegredenen van de banken. Of is dat er, maar weet ik het als kleinere ondernemer gewoon niet te vinden zonder dat ik weer aan een persoonljk gesprek met een accountmanager vastzit?

Of zouden we naar een situatie toe kunnen dat er een verdeling tussen de grootbanken komt qua specialisatie in sectoren en type bedrijven? Ieder zijn eigen sector, meer kennis per sector etc. Bijvoorbeeld: de Rabobank is de automotive bank bij uitstek. De ING is de food & drinks bank bij uitstek. Meer duidelijkheid in bankenland voor zowel de bank zelf als de klant. Of is dit heel erg gek gedacht? Let me know!

Lees ook:Microkrediet Pilot van Senternovem
Lees ook:Banken investeren weer in MKB!
Lees ook:Vervreemding bank en ondernemer
Lees ook:Richard Branson opent aanval op banken
Lees ook:MKB gebruikt meer garantieregelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.