Einde tijdperk kantoren en vaste werkplekken?!

Portret Sam voor GmailEen kantoortuin. Brrr… Het woord krijgt een steeds negatievere lading. Sowieso is het einde nabij van kantoren en vaste werkplekken. Tenminste als het aan ondernemer Sam van Buuren ligt en aan auteur Bas van de Haterd. Ik denk dat ik me hier helemaal bij aansluit al weet ik nog niet zo goed hoe dit ook daadwerkelijk in praktijk te brengen om eerlijk te zijn. Hoe ouderwets wellicht ook, wij hebben namelijk nog wel altijd vaste werkplekken waar je lekker je eigen persoonlijke touch aan kan geven. Mijn collega’s en ikzelf vinden dat op zich namelijk nog wel erg prettig. Maar wie weet is het gewoon teveel gewenning aan vastgeroeste patronen en moeten we toch de proef op de som nemen.

Hoe dan ook, volgens Van Buuren kan de onderlinge samenwerking namelijk nog veel beter worden met behulp van eenvoudige online software, oftewel het ‘nieuwe werken’ . Veel bestaande ICT is nog altijd ontworpen voor ‘intern’ gebruik. Met veel e-mail-, telefoon-, woon- en werkverkeer tot gevolg. Volgens hem gooien bedrijven  hierdoor onnodig en vaak onbewust veel geld en dure tijd over de reling. Daarom heeft Van Buuren nederlandwerktonline.nl opgezet. Voor bedrijven en ‘ouderwetse’ ondernemers zoals ik dus in dit opzicht:-) De site geeft allerhande informatie hoe je fluitend aan de slag kan gaan met ‘het nieuwe werken’. Je kan al beginnen met het nieuwe werken voor de helft van de ICT-kosten volgens Van Buuren. Tja, dat spreekt me natuurlijk wel aan…

Nederland Werkt Online helpt ondernemers op onafhankelijk wijze bij het kiezen van online software die bij hen past en vult dit aan met dienstverlening op maat. Hiervoor werken ze samen met ’s werelds grootste spelers en de beste lokale dienstverleners.

Event

Op 25 mei vindt in Utrecht het event Nederland Werkt Online plaats waar innovatieve en duurzame ondernemers als Parthenon datacentres, COD Vastgoed en re-integratiebedrijf Take off laten zien hoe zij als bedrijven via het Nieuwe Werken en de software die daarbij hoort, meer voor elkaar krijgen in minder tijd.

Ook zijn er demonstraties van ’s werelds grootste software leveranciers en kunnen geïnteresseerde ondernemers deelnemen aan workshops om zelf te ervaren wat het is om slimmer samen te werken en zo tijd, geld en energie te besparen. Geïnteresseerd? Op deze site kun je je inschrijven: http://www.mindz.com/events/Nederland_Werkt_Online

Aanrader boek

Sam van Buuren raadt ons op www.samvanbuuren.nl in dit kader ook met nadruk het onlangs verschenen boek van Bas van de Haterd aan: ’Werken Nieuwe Stijl’ . In dit boek beschrijft Van de Haterd de opkomst van wat hij noemt ‘de zakelijke verlichting’. Na de agrarische- en industriële revolutie zal de komende jaren de kennis-arbeider zich van zijn knellende dwangbuis ontdoen. In de huidige kenniseconomie is de tijd aangebroken voor ‘nieuw denken’ en ‘nieuw doen’!

Uit de mond van ruim 30 geïnterviewde ervaringsdeskundigen tekende Bas op dat het einde van de vaste werkweek en vaste werkplek nabij is. Fabrieken zijn grotendeels al verdwenen, kantoren zullen hetzelfde lot beschoren zijn.

Organisaties worden kleiner, de mens komt centraal te staan. Werken nieuwe stijl wordt door betrokkenen zelf gewenst, is mogelijk geworden door allerhande communicatietechnologie, en noodzakelijk om diverse maatschappelijke problemen het hoofd te bieden. Files kunnen minder, arbeidsparticipatie kan omhoog en mensen kunnen meer doen in minder tijd. Voor werkgevers die het volledige vertrouwen schenken aan hun mensen breken gouden aan. Er zijn wel beren op de weg, maar wie niet meedoet, verliest. Het middenmanagement betaalt de rekening.

Lees ook:Werknemers op zoek naar werkplezier
Lees ook:Microsoft faciliteert democenters HNW voor het MKB
Lees ook:Het Nieuwe Werken werkt
Lees ook:Over de heesheid van Katja Schuurmans enzo
Lees ook:Slimmer werken door ‘Lifehacking’

2 reacties op “Einde tijdperk kantoren en vaste werkplekken?!

  1. Wilbert

    Mmmwa, ik zie het nog niet zo snel gebeuren. Hoewel zelf een vollediga SAAS organisatie hebbende waarin iedereen thuis kan werken en we ook mensen in het buitenland hebben, deel ik de mening niet. Werken is ook iets heel sociaals. Ik heb 3 jaar vanuit huis gewerkt voordat ik naar een kantoor verhuisde en mensen aannam, en ik moet zeggen dat ik het wel leuke vindt zo. Verder heb ik het nodig om op momenten dat er inspiratie is te sparren en dat doe je niet zo snel in 140 tekens. Creativiteit en delen van kennis gaat ook een stuk beter met elkaar in dezelfde ruimte dan alleen.

    Veel voorstanders van lege kantoren en overal werken kunnen dit heel goed. Bijna altijd zijn dit zelfstandigen die een intrinsieke drive hebben en graag uitdagingen aangaan. Vrijwel zonder uitzondering mensen met een HBO of WO achtergrond. Vergeten wordt dat heel veel mensen dit niet kunnen of hebben en dat 60% van de mensen een MBO opleiding of lager heeft. Zonder daar een waardeoordeel over te geven, zijn dit een ander slag mensen.

    Ik vind af en toe thuis werken een enorme zegen. Onze mensen werken ook geregeld een dagje thuis. Maar meer dan dat zie ik het toch niet worden…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Loots

    Ik vraag weleens aan vrienden of ze juist thuis of op kantoor productiever zijn. Bijna allemaal zeggen dat ze op kantoor meer doen omdat ze thuis sneller afgeleid worden door dingen die tussendoor komen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.