Indigo-ondernemers

3538726334_1a41e155f4Wat voor ondernemer ben jij? Misschien wel een Indigo-ondernemer! Ooit van gehoord? Ik sinds vandaag wel dankzij Bert-Jan Wiegeraad. Een Indigo-ondernemer doet en levert volgens Bert-Jan wat hem of haar innerlijk drijft en doet vooral niet zijn of haar best om te ondernemen volgens het boekje! Klinkt goed.

Indigo-ondernemers proberen niet te voldoen aan keurmerken en certificaten maar etaleren een nieuwe manier van denken en doen waar keurmerken geen ruimte voor bieden. Zij ondernemen niet om te overleven in deze wereld van (financiële) regels, structuren en verwachtingen. Hun producten en diensten zijn authentiek en lastig te categoriseren.

Leuk stuk van Bert-Jan Wiegeraad op www.hallo.kvk.nl.  Hij stelt dat Indigo’s mensen zijn met een natuurlijke behoefte om ‘out of the box’ te denken. Zij kunnen excelleren op gebieden van hun interesse maar missen veelal de maatschappelijke erkenning van hun talenten omdat zij moeilijk in het onderwijssysteem passen. Niet zelden zijn het rebellen met een afkeer van bestaande structuren en opvattingen. Zij kunnen op school vaak moeilijk meekomen maar tevens briljante oplossingen bedenken waar de gevestigde orde weinig mee kan.

Wanneer een indigo ondernemer wordt, kan deze zich laten kenmerken als:

  • zeer creatief;
  • eigenzinnig en autonoom;
  • weinig geïnteresseerd in erkenning van bestaande (machts)structuren zoals de overheid, banken, opleidingsinstituten en brancheorganisaties;
  • gedreven door innerlijke passie en creativiteit i.p.v. conformiteit, maatschappelijk succes en waardering.

Lees ook:Wel duurzaam denken maar niet doen
Lees ook:Groei keurmerken is duurzame winst
Lees ook:Ondernemers van de toekomst nemen kijkje in de ‘ondernemerskeuken’
Lees ook:Ik wil alleen de ondernemer!
Lees ook:Jong geleerd…

20 reacties op “Indigo-ondernemers

  1. MPrinsReccen

    Schitterend verhaal en ik herken mijzelf hierin daarom extra leuk om te lezen. Mijn bedrijf-product is zeker authentiek en door het unieke moeilijk te categoriseren. Dat laatste komt zeker goed omdat RecCen een nieuwe categorie zal creeëren binnen de arbeidsbemiddeling c.q. werving en selectie branche!

    M. Prins

      /   Beantwoorden  / 
  2. Karel Hol

    Herken het ook van me zelf . Helaas word je vaak door banken en andere overheden gedwongen om in hun kaders te denken en te werken zodat de echte creativiteit naar de achtergrond word gedwongen. K Hol

      /   Beantwoorden  / 
  3. Gwen Jansen

    Ik stel voor dat we als Indigo-ondernemers 2010 uitroepen tot het Jaar van de Indigo-ondernemer. 2009 was het Jaar van de Egel. Die was bedreigd en verdiende meer ruimte.

    Ik heb dermate veel reacties (per e-mail) van collega-ondernemers gehad met dezelfde strekking als jou Karel dat het hoog tijd wordt voor eenzelfde soort jaar maar dan voor de creatieve, intuitieve ondernemer die meer ruimte verdient! En nee, het maakt niets uit dat het jaar al ruim een maand oud is. Daar zijn we Indigo-ondernemers voor. We doen het net ff iets anders, iets intuitiever en daardoor iets spraakmakender nietwaar?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Gwen Jansen

    laten we idd kijken of het zonder formaliteiten gewoon kunnen flikken dat er inneens bekend is dat dit het Jaar van de Indigo-Ondernemer is. Via de Social Media starten en kijken wanneer de overige media het oppakken. Let’s go for it! Vanaf nu is het voor ons het Jaar van de Indigo-Ondernemer! Het jaar waarin er aandacht wordt gevraagd voor de intuitieve ondernemer die onderneemt vanuit zijn innerlijke passie!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Karel Hol

    Wie zijn ons. Ik zie nog meer weinig reactie. Volgens mij zijn de meeste ondernemers van harte indigo ondernemers maar zijn ze moe geworden door dat er weinig begrip is voor deze vorm van denken. Karel Hol

      /   Beantwoorden  / 
  6. M. Prins RecCen Recruitment Center

    Dag Karel,

    Ik ben inmiddels de groep 2010 Het jaar van de Indigo onderneming gestart op Linkedin. Voor de duidelijkheid de invulling moet uiteraard nog volgen, maar dat gaat goed komen! Wat betreft aandacht weet ik dat Gwen contacten en ingangen heeft in de Media ook niet onbelangrijk!

    Wat je zegt over veel ondernemers Indigo ondernemers zijn, denk ik dat dit voor een groot deel zo is, althans onder MKB ondernemingen en ondernemers!

    Groeten,

    Marco

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jeroen van der Schenk

    Is het niet kenmerkend voor Indigo-ondernemers dat ze zich juist niet laten categoriseren omdat ze ‘disruptive’ werken? Ik ben er in elk geval van overtuigd dat een Indigo-ondernemer vooral door de buitenwereld gezien wordt al Indigo-ondernemer en zichzelf niet zo zal noemen. De buitenwereld is immer irrelevant…

      /   Beantwoorden  / 
  8. M. Prins RecCen Recruitment Center

    @Jeroen,

    Het niet laten categoriseren is afhankelijk waar dat categoriseren betrekking op heeft. Zoals ik in een eerdere reactie hier aangeef is het bedenken van iets unieks in beginsel lastig te categoriseren mbt bestaande markten. Het unieke van een dienst of product is juist van grote waarde als het in staat is een nieuwe markt of ´categorie´ te creëren.

    Verder vind ik de buitenwereld zeker niet irrelevant, juist niet.
    Ik vind het een kracht als je als indigo ondernemer openstaat voor anderen die frisse en/of nieuwe ideeën hebben of op bep. gebieden een aanvulling zijn. Het creatief combineren van sterke punten/eigenschappen van andere mensen, werkwijzen, producten etc…kan juist iets unieks opleveren waar behoefte aan is.

    Een indigo ondernemer kan zichzelf wel degelijk zien als indigo ondernemer, maar het hoeft niet. Zoals zo vaak: EN EN beide is mogelijk!

    Marco P.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Gwen Jansen

    @Jeroen. Leuk dat je reageert! Alles goed? Jeroen, categoriseren is volgens mij zeker niet de bedoeling. Meer het laten groeien van de waardering en begrip voor deze soort ondernemers zodat er ook meer ruimte komt om intuitief te ondernemen en alles wat kan bijdragen aan meer vrijheid van handelen voor de ondernemer is welkom toch?!

      /   Beantwoorden  / 
  10. Jeroen van der Schenk

    @Marco Dat zien we dan toch anders…

    @Gwen
    Yep, alles prima hier. Ik begrijp je wel maar mijn inziens staat het alleen een beetje haaks op de orginele posting waarin staat:

    - weinig geïnteresseerd in erkenning van bestaande (machts)structuren zoals de overheid, banken, opleidingsinstituten en brancheorganisaties;
    - gedreven door innerlijke passie en creativiteit i.p.v. conformiteit, maatschappelijk succes en waardering.

    En wat stel je voor? ‘Het laten groeien van de waardering en begrip voor deze soort ondernemers.’ Daar zitten ze dus niet op te wachten… :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      @Jeroen en laat ik me van die originele tekst als Indigo-ondernemer nou net niets van aantrekken:-)

        /   Beantwoorden  / 
  11. M. Prins RecCen Recruitment Center

    @ Jeroen

    Bedankt voor jouw korte en bondige reactie!
    Ik zou toch graag weten wat jij anders ziet, dan kan ik er wellicht iets mee of van leren.

    Als reactie op het deel ´erkenning van bestaande
    machtstructuren´ bij indigo ondernemers is daar in principe weinig interesse (in althans degene die worden benoemd). Wat betreft conformiteit, maatschappelijk succes en waardering, ieder mens heeft behoefte aan waardering alleen haalt een indigo ondernemer meer drive vanuit zichzelf dan door bijv. complimenten van anderen.
    Dat wil niet zeggen dat een indigo ondernemer totaal geen waarde hecht aan waardering en kan zeker een extra bijdrage leveren aan de drive en innerlijke passie.

    Overigens is er tussen indigo ondernemers onderling ook verschil. In ieder geval is er voor dit type ondernemer een interessante tijd aangebroken volgens David H.Pink in: A Whole New Mind: Moving from the Information Age to the Conceptual Age.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Karel Hol

    Zo is het maar net Gwen ik ga dus als echte indigo-ondernemer en brabander weer lekker het carnaval in en trek de komende dagen mijn eigen plannen zonder mij ook maar ergens iets van aan te trekken.

      /   Beantwoorden  / 
  13. gwen

    hahaha! Heel veel plezier Karel! Klinkt goed!!

      /   Beantwoorden  / 
  14. Marco Prins

    Soms beschikt een arrogant persoon daadwerkelijk over bepaalde kwaliteiten. Zijn arrogantie kan een gevolg zijn van een gevoel van gebrek aan erkenning.

    Wie de schoen past trekke hem aan….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Maurice Go

      Indigo ,Dat wist ik niet, maar ik sluit me er erg bij aan. Instanties of wie dan ook verwachten ondernemersplannen dikke jaarcijfers, terwijl het enige is. Ik wil leven en ondernemen zoals ik denk dat het voor mijn positieve gevoel oke gaat .Dan begrijpt niemand je erin en heb je steeds het gevoel door al die regels het niet goed te doen. Is er ondersteuning voor deze categorie ondernemers. Een klankbord. Ben een computer ondersteunend punt voor velen. Alles op mijn idee en uitvoering.
      Nu ik bv acumulus ontdekt heb, sluit dit aan op mijn verhaal . een begin.
      Jouw omschrijvingen zijn op mijn lijf geschreven. En ander ziet het als eigenwijs. Maar ik zie het als vrijheid.
      Heb je tips? Waardoor ik mijn creativiteit nog beter kan leiden..

        /   Beantwoorden  / 
  15. gwen

    Vertel het verder. Vertel het verder. We laten het gewoon ontstaan. Door jouw artikel ingegeven!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.