Minder slaap maakt dom

woman_sleeping_at_work_425318075Ondernemers die met minder uurtjes slaap dan gemiddeld toe kunnen, worden over het algemeen bewonderd door collega ondernemers. Immers, minder slaap nodig hebben, levert veel winst op qua extra uren om te ondernemen en dus om te declareren, om echt in alle stilte na te denken over de te varen koers en iedereen voor te blijven. Er blijken echter ook mindere kanten aan dit voorrecht te zitten. Ongelofelijk maar nu echt bewezen. 

 

Zo schijn je van minder nachtrust uiteindelijk niet slimmer te worden en bovendien neemt het risico op gewichtstoename toe. Ai.. dan toch maar een slaappil innemen? http://www.gezonderafvallen.nl/page/834/slank-slapen-slaapduur.html Een power nap kan ook uitkomst bieden. Ook Margaret Thatcher, Bill Clinton, John Kennedy, Ronald Reagan en Florence Nightingale hebben de power nap omarmd.

Power nap

Een kort dutje overdag verfrist niet alleen je brein, maar een power nap maakt je ook slimmer. Amerikaanse onderzoekers deelden tientallen studenten op in twee groepen. De studenten werden vervolgens in de gaten gehouden tijdens het studeren. De ene groep deed overdag een dutje van anderhalf uur, terwijl de rest wakker bleef. Om zes uur ‘s avonds moesten de studenten nieuwe leerstof opnemen. Degenen die overdag hadden geslapen bleken beter te presteren dan degenen die wakker waren gebleven. Volgens de onderzoekers is slaap nodig om het kortetermijngeheugen leeg te maken, zodat er plaats komt voor nieuwe informatie. De onderzoekers ontdekten dat dit proces plaatsvindt in de periode tussen de diepe slaap en het dromen. “Slapen zet niet alleen de negatieve effecten van lang wakker te zijn recht, het maakt je zelfs efficiënter dan voor je dutje”, aldus psycholoog Matthew Walker. Verder concludeerden de wetenschappers dat studenten die een nachtje doorhalen 40 procent minder efficiënt kunnen studeren, dan degenen met een goede nachtrust.

Lees ook:Werknemers productiever na een dutje
Lees ook:Mkb’er maakt zich meeste zorgen over wanbetaler
Lees ook:Studenten willen ondernemer worden
Lees ook:Achterhalen wachtwoorden iPhone en iPad zo gepiept
Lees ook:Ben ik dan toch een vent?

12 reacties op “Minder slaap maakt dom

  1. Marco Prins

    Ik geloof ook wel dat het zo is. Te veel werken levert improductiviteit op. De vraag is alleen per persoon wanneer is het
    ´te´.

    Marco

      /   Beantwoorden  / 
  2. Gwen Jansen

    Daar ben ik ook nog niet uit!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bossman

    vraag ik me dan toch af waarom de “siesta landen” zo’n lage productiviteit hebben. Uit ervaring (Spanje) blijkt dat 2X slapen per dag, ook 2X opstarten (kopje koffie, praatje) betekend

      /   Beantwoorden  / 
    1. Karel Hol

      In nedrland is het in de landbouw ook heel gebruikelijk om een power nap te doen van een half uurtje tussen de middag.
      Probeer maar eens om s’morgens om 5 uur op te staan en dan de hele dag lichamelijk zwaar werk te doen tot s’avonds 7 uur !!dan weet je pas wat een half uurtje slaap rond de middag voor je energie doet( zoals iemand tegen mij zei , een half uurtje aan de acculader) ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  4. Karel Hol

    Gelukkig ken je wel veel mensen Gwen , als je dus als je iets niet weet vraag het en uit je netwerk komt altijd wel het antwoord.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Marco Prins

    @Karel wat jij zegt is 100% waar en is kennis van iemand uit jouw netwerk als je er gebruik van maakt ook jouw kennis! dus oa dmv van simpel en effectief het stellen van vragen!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Gwen Jansen

    @karel, @marcoprins Eens! We moeten van elkaars kennis gebruik maken

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.