Verhuurder zet winkeliers op straat

Detailhandel Nederland meldt op haar site dat ze zeer is geschrokken van de werkwijze van verhuurder Unibail-Rodamco in het Stadshart Amstelveen. Door gebruik te maken van de veelbesproken renovatiebepaling heeft deze verhuurder eenzijdig besloten om een grote groep huurders uit het winkelpand te zetten.

Met als gevolg dat ondernemers zonder redelijke compensatie of vervangend winkelpand op straat komen te staan. Het Stadshart Amstelveen is een relatief nieuw winkelcentrum en veel winkeliers hebben de afgelopen jaren het nodige geïnvesteerd in hun winkel. Detailhandel Nederland vindt de handelswijze van Unibail-Rodamco onacceptabel en pleit voor een snelle aanpassing van het huurrecht.

Detailhandel Nederland krijgt met regelmaat klachten over de handelswijze vanUnibail-Rodamco. Ook de huurcontracten die door Unibail-Rodamco worden opgelegdaan ondernemers zijn onredelijk. Zo draait de winkelier zelf voor de kosten op als een winkelpand niet op tijd, of met schade door Unibail-Rodamco wordt opgeleverd. In combinatie met de renovatiebepaling staan de huurcontracten van Unibail-Rodamco doorgaans bekend als wurgcontracten.

De huurbescherming van de winkelier is voor een belangrijk deel uitgehold. De verhuurder kan de huurovereenkomst opzeggen wegens ‘dringend eigen gebruik’. Deze fout in het huurrecht benadeelt de winkeliers fors. Tot aan de wetswijziging van 2003 was er geen wettelijke bepaling op grond waarvan een verhuurder renovatie kon afdwingen. Wel moest een huurder dringende reparaties en groot onderhoud toestaan. Wilde een verhuurder echter verder gaan en de huur opzeggen in het kader van een voorgenomen renovatie of herontwikkeling, dan toetste de rechter de belangen van beide partijen. Dit betekende een redelijke mate van huurbescherming.

Inmiddels is in de Tweede Kamer een concept-wetsvoorstel ingediend om de huurwet aan te passen. Detailhandel Nederland rekent erop dat de wetswijziging snel wordt doorgevoerd om de fout in de huurwet te corrigeren.

Lees ook:Winkelcriminelen sneller vrijuit
Lees ook:Wetgeving voor koopzondag deugt niet
Lees ook:Toename winkeldiefstal
Lees ook:Winkeliers ontevreden met ‘marktverdeling’ EU
Lees ook:Huurprijzen transparant door vergelijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.