Winkelcriminelen sneller vrijuit

DiefDetailhandel Nederland pleit voor een wetswijziging want vreest dat anders winkelcriminelen veel sneller vrijuit gaan. Houd de dief!
Met verwijzing naar de Wet bescherming persoonsgegevens heeft de Hoge Raad in een arrest van 23 maart geoordeeld dat een officier van justitie niet zomaar bewakingsbeelden mag opeisen als bewijslast. Detailhandel Nederland waarschuwt voor de gevolgen. Winkeliers vrezen dat meer criminelen vrijuit zullen gaan.

Tot voor kort kon de politie met een vordering van de officier van justitie videobeelden opeisen voor onderzoek. Dit moet nu via de rechter-commissaris, wat tijdrovend, bureaucratisch en zeer beperkend is. Het wordt voor justitie ingewikkelder om beelden van derden die bezwaar maken, op te eisen. Dit kan zichbij voorbeeld voordoen bij de opsporing van een inbreker.

Detailhandel Nederland vindt dat het arrest voor winkeliers geen obstakel mag zijn om vrijwillig beelden af te staan. De winkeliersorganisatie roept iedereen op om altijd mee te werken om criminelen voor het gerecht te krijgen.

Detailhandel Nederland pleit voor een wetswijziging zodat het verzamelen van videobewijs tegen criminelen die de detailhandel teisteren, snel verkregen kan worden. Niet de privacy van de crimineel maar de winkelier moet beschermd worden.

Lees ook:Verhuurder zet winkeliers op straat
Lees ook:Wetgeving voor koopzondag deugt niet
Lees ook:Toename winkeldiefstal
Lees ook:Winkeliers ontevreden met ‘marktverdeling’ EU
Lees ook:WK oranjekoorts scoort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.