Utopia gevonden?!

Soms heb je van die momenten dat je iets hoort of ziet en dan denk je…hoe is het mogelijk?! Dat dat bestaat! Zo’n moment had ik vandaag. Ik reed in de auto en heb zo’n uur lang ademloos geluisterd naar een uitzending van radio I. En dat ging over het meest eenzame eiland ter wereld dat  door de reporter het enige Utopia ter wereld werd genoemd: Tristan da Cunha! Een afgelegen vulkaaneiland waarop tussen de 250-300 mensen leven en dat op een week varen van het dichtsbijzijnde stuk land ligt. Het is gelegen in het zuiden van de Atlantische oceaan. Je kunt er niet met het vliegtuig komen.

En weet je waar de mensen van leven? Van kreeften en postzegels! Wat een prachtcombinatie! De kreeften zijn goed voor 50% van het bruto nationaal product (BNP) en de postzegels voor de andere helft. En dit BNP schijnt dan ook nog bovengemiddeld hoog te zijn.

Een verslaggever had zich op het eiland laten droppen voor een aantal weken. Eerder komt er geen boot meer voorbij om hem mee terug te nemen. Er is geen telefoon of TV. Als de bewuste boot eens per 4 a 6 maanden voorbij komt om de gevangen kreeften op te halen, dan krijgen de mensen ook weer post in grote zakken. Dan komen er hele ladingen met kleding etc. binnen van Engelse postorder bedrijven. Ook veel video’s worden dan afgeleverd want TV is er niet. Een eiland dat dus voornamelijk in afzondering leeft maar, uitgezonderd de boot die af en toe langs komt, grotendeels zelfvoorzienend is. Dat dat nog bestaat!

Iedereen is gelijk, er is geen inhalige massaconsumptie en er heerst absolute rust. Omdat er een absoluut gelijkheidsbeginsel heerst, is er ook volgens de reporter echter wel een enorme apathie onder de mensen. Doe maar niets en vooral niet gek, anders word je nog gezien als uitslover die zichzelf boven de rest plaatst. Jongeren die in Engeland gaan studeren komen dan ook niet terug want het heeft toch geen zin om daar wat op te bouwen. En er is best veel inteelt.

Mmm, dit eiland werd vanochtend op radio I het absolute utopia genoemd. Ik weet het zo net nog niet.. Beetje kreeft en rust op z’n tijd, en als gelijkwaardigen met elkaar omgaan ben ik ook groot voorstander van maar de rest? Wat jij?

Lees ook:Intervisie: leren van jezelf en van elkaar
Lees ook:Slecht weer? Hoezo? Wegwerken die handel
Lees ook:Rotterdam: geen werk, geen geld
Lees ook:FlowerPower ondernemers!
Lees ook:Top relatieevent: Porsche & Candy Dulfer

2 reacties op “Utopia gevonden?!

  1. Dorothé Vos

    Wat leuk om te ontdekken dat dit bestaat! Weet je ook of er een online link naar de betreffende uitzending is?

    Groeten Dorothé :-)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Gwen Jansen

    Hoi Dorothe,
    Dat hebben ze wel gezegd maar dat heb ik weer niet opgeschreven. Je kon de uitzending geloof ik bestellen bij hen. Het was het tweede deel van de uitzending van de reporter die daar dus was geweest en het viel in de zomerprogrammering!
    Sorry, zal beter opletten volgende keer. haha
    Groet Gwen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.