Gemeenten gunnen lokale bedrijven vaker opdrachten

Steeds meer gemeenten versoepelen hun aanbestedingsregels om het lokale bedrijfsleven een opdracht te gunnen.

Daarbij worden drempelbedragen verhoogd, zodat er vaker opdrachten onderhands gegund kunnen worden. Belangrijk drijfveer hierin is het bevorderen van de lokale economie en dat is natuurlijk goed nieuws. De gemeente Arnhem loopt hierin op dit moment voorop, maar inmiddels volgen diverse andere plaatsen dit voorbeeld.

Volgens Hoogleraar Jan Telgen van de Universiteit Twente is er duidelijk sprake van een trend. “Zeker in deze tijd willen gemeentebesturen hun lokake ondernemers steunen, en dat kan heel snel en effectief door je eigen opdrachten vaker aan het lokale bedrijven te gunnen”, aldus Telgen. 

Een andere mogelijkheid is door het stellen van allerlei ‘sociale eisen’ aan geïnteresseerde ondernemers. Bijvoorbeeld de eis dat bij de uitvoering van de klus (lokale) uitkeringsgerechtigden of mensen uit de sociale voorziening worden betrokken. Deze aanpak lijkt inmiddels behoorlijk succesvol.

Uiteraard is het wel noodzakelijk, dat gemeenten vastblijven houden aan de beginselen van transparantie en objectiviteit. Je moet namelijk opdrachten niet gaan gunnen vanuit een onderbuikgevoel of vanwege je contacten bij de lokale sportvereniging.  Openbaar aanbesteden blijft natuurlijk nog steeds een goede manier om bedrijven een eerlijke kans te bieden.

Niet iedereen zal natuurlijk staan te juichen. Bedrijven die niet of nauwelijks aan de bak komen bij de gemeente, zullen er blij mee zijn. Maar voor ondernemers die al vaker opdrachten hebben uitgevoerd, is het natuurlijk een bedreiging.

Lees ook:Hermans maakt betaalgedrag gemeentes openbaar
Lees ook:Beoordeel MKB-beleid gemeenten
Lees ook:Lokale ondernemerslasten stijgen in 2011
Lees ook:Onderneem jij in de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland?
Lees ook:MKB-Nederland voor initiatiefwet koopzondagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.