MKB schakelt steeds vaker interimmer in

solutions-for-corporatesInterim-management wordt nu nog vaak ingezet door grotere bedrijven. Maar het komt ook steeds vaker voor bij het MKB. Zo meldt Het Financieele Dagblad vandaag. De interimmers moeten dan wel de ondernemerstaal leren spreken. Gladde praatjes werken niet en een interimmer moet ook gewoon met de voeten in de klei willen staan en zijn of haar tarieven aanpassen op het MKB. Bij deze laatste adviezen kan ik me als MKBer alleen maar aansluiten. Waarom niet twee dagen per week een specialist inhuren om de kaspositie op orde te brengen of de strategie aan te scherpen, zo redeneert menig DGA. Van interimmers wordt dan verwacht dat zee makkelijker moeilijkere beslissingen kunnen maken, omdat ze niet zijn verbonden (met de geschiedenis van) het bedrijf. Verder hebben ze een uitgebreide ervaring binnen een specifiek werkgebied en een passende opleiding om dergelijke projecten aan te kunnen.

Aanpassen

Volgens Piet Hein de Sonnaville, directeur bij Atos Interim-managers, is het voor interimmers wel zaak dat ze zich verdiepen in de mores van het MKB en dus ‘ down to earth’ blijven. Daarnaast zullen zich ook anders moeten gaan gedragen dan in grote bedrijven, anders krijgen ze geen voet aan de grond. Gladde praatjes werken niet, het gaat vooral om authenticiteit en expertise.

Tarieven

De gemiddelde interim-manager rekent volgens De Sonnaville een tarief van € 800 per dag. Pfff… dat is niet mals. Dat kan naar gelang van de complexiteit van de opdracht en de bemiddeling door een bureau, nog verder oplopen. Deze bedragen zal een MKB bedrijf niet snel willen betalen. Er zal dus voor het MKB snel ‘een aangepast tarief structuur’ moeten komen, volgens De Sonnaville. Daar ben ik het mee eens, want anders zal het voor beide partijen geen succes worden.

Bedrijfseconomische redenen

Er zijn ook bedrijfseconomische redenen voor een verschuiving naar het MKB. Grote bedrijven kijken, in deze tijden van crisis, steeds kritischer naar hun kosten en dus ook naar de tarieven van interim-managers. Het MKB reorganiseert ook en kan hun adviezen en ondersteuning – mits betaalbaar – goed gebruiken. Bijsturen Als ondernemer moet je niet terug schrikken voor interim-management. Vooral in de beginfase is interim-management complex. Volgens Rene Tolen, zelfstandig interim-manager, moeten DGA’s niet bang zijn dat interim-managers willen veranderen om te veranderen. Ze zijn er om bij te sturen.

Lees ook:Jonge interim manager zeer tevreden als zelfstandig ondernemer
Lees ook:Nederlands management sterk intern gericht
Lees ook:Het Nieuwe Werken werkt
Lees ook:Van de Maat weg bij Wehkamp
Lees ook:Technische sector te mannelijk voor topvrouwen

Eén reactie op “MKB schakelt steeds vaker interimmer in

  1. Marco Prins

    Ik ga dit artikel nog een keer goed lezen want bepaalde zaken vind ik redelijk ´bizar´. Alleen al gemiddeld € 100,- per uur, slik…..

    Marco

    [email protected]

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.