Luchtvaartbedrijven in zak en as

geldHet ANP meldt dat een vijftal luchtvaartbedrijven in financiële moeilijkheden is terecht gekomen door de vulkaanuitbarsting op IJsland.
IATA-voorzitter Giovanni Bisignani wil dat de Europese Unie de lidstaten toestemming geeft om getroffen vliegtuigmaatschappijen schadeloos te stellen. Brussel liet maandag al weten hiertoe eventueel bereid te zijn, mits de steun niet neerkomt op heimelijke subsidie via de achterdeur.

Op  Eurobench is echter te lezen dat luchtvaartdeskundige Hans Heerkens juist stelt dat financiële steun geen uitkomst biedt voor de echte problemen van de sector.  ,,Door haar structurele zwakte komt de luchtvaart bij elk zuchtje tegenwind in de problemen,”aldus de docent luchtvaartindustrie van de universiteit van Twente.

Nadat het luchtvervoer de afgelopen jaren al zwaar had geleden onder de aanslagen van 11 september, de uitbraak van longziekte SARS, hoge olieprijzen en de zware recessie, lopen de maatschappijen nu naar schatting 150 miljoen euro per dag mis. Volgens de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA kost de annulering van het vliegverkeer de luchtvaartmaatschappijen daarmee nu meer dan na de aanslagen in New York en Washington, toen alleen het Amerikaanse luchtruim drie dagen gesloten bleef.

Lees ook:Flexibele accijns op brandstof
Lees ook:Nederlanders vaak nonchalant met administratie
Lees ook:Nederlandse bedrijven hebben relatief lage schuld
Lees ook:Helft van door crisis getroffen ondernemers krijgt geen steun
Lees ook:Euro loopt gevaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.