‘Videosites worden de nieuwe TV-stations’

 

photo
 

Marc van der Chijs (37) (MC) is een van de meest succesvolle Nederlandse ondernemers in China. Hij is de oprichter van het grootse Tudou. Dit is de belangrijkste Chinese variant op YouTube. Ondernemen.blog.nl (O) had de eer deze sympathieke ondernemer te interviewen tijdens een bezoek aan de WereldExpo te Shanghai, China.

 O: Hoe zie jij de toekomst van videosites?

MC: Videosites worden de nieuwe TV-stations. Dit is een kwestie van tijd. China telt 400 miljoen internetters. De helft van alle Chinezen die online zijn, komen elke maand op Tudou. Het deel dat naar videosites gaat is zo’n 70%.

Zij zijn samen goed voor maar liefst 5 miljard raadplegingen per maand. Onze doelgroep zijn mensen onder de 35 jaar. TV is vooral voor personen ouder dan 35 jaar. Jongeren kijken online.

Tudou bevindt zich nu al in de top 5 van Chinese TV-stations. We groeien nog altijd. Onze enige drempel voor verdere groei is het aantal servers. We moeten er continue meer servers bij plaatsen om de explosieve groei bij te kunnen houden.

 O: Hoe verklaar je het succes?

MC: De Chinezen zijn gek op entertainment. Als je in een stad woont, kom je wat dat betreft prima aan je trekken. Maar daar buiten is er een stuk minder entertainment te vinden. Internet is dan een mooie mogelijkheid en bovendien kost dit niets.

 O: Wat is je verdienmodel?

MC: Onze inkomsten bestaan vooral uit de advertenties maar ook steeds meer door de mobiele raadplegingen. Voor 60 eurocent per maand kunnen mensen op hun mobiel onbeperkt online video’s bekijken en uploaden. Voor het einde van het jaar denken we de inkomsten hiervan te kunnen vertienvoudigen. Er zijn in China 700 miljoen mensen met een mobieltje en 250 miljoen mobiele internetters. Dit is de grootste groep van de hele wereld. Reken uit je winst.

 O: Hoe kom je zo in China terecht?

MC: Ik ben in 1999 naar China gegaan. Ik was Financial Controller voor Daimler en heb dit drie jaar lang in China gedaan. Het land beviel me enorm en ik ben gebleven en ben inmiddels getrouwd met een Chinese. In 2002 ben ik gestart als ondernemer en in 2005 ben ik met online video en games gestart.

 O: Tudou startte je illegaal?

MC: Nee, het bedrijf was wel legaal maar er waren nog geen regels voor online video omdat we de eerste waren.

Het managen van de overheid is hier de grootste uitdaging. Je moet licenties hebben van de overheid. We zijn nu een van de 500 officiële mediabedrijven geworden. We tonen alles wat entertainment is maar alles wat politiek is gaat eraf. Dat is niet ons doel. Wij leveren user generated content en eigen content.

 O: Wat kan je zeggen over het ondernemen in China?

MC: Het is zonder meer moeilijker ondernemen dan in Nederland. De grootste uitdaging is het managen van de overheid. Lokaliseren is erg belangrijk. Je moet ook de korte termijn loslaten. Je moet vijf jaar in gedachten houden bij alles wat je doet. Verder is het bouwen van een netwerk erg belangrijk, anders kom je er echt niet. Een goed netwerk doet ook echt wat voor elkaar. Als je iemand een dienst hebt bewezen, dan kan je ervan uitgaan dat deze persoon jou ook een dienst terug zal doen.

Zomaar op iemand afstappen kan niet. Je moet voorgesteld worden. Chinese mensen zien direct wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze letten op details. Het zijn de beste onderhandelaars. Vertrouwen en een goede verstandhouding is een belangrijke voorwaarde om zaken te gaan doen. Ze testen ook altijd of je een goed persoon bent door veel met je te gaan drinken.

 O: Maar hoe bouw je dan toch een goed netwerk?


MC:
Bijvoorbeeld frequent mensen uitnodigen voor een diner. Die vinden dan meestal plaats van 6 tot 9 uur en daarna zijn ze echt allemaal weg. Hoeveel er ook gedronken is. Het is geen kwestie van urenlang natafelen of blijven hangen. Baijiu speelt dan een belangrijke rol. Dit is Chinese wodka. En Ganbei. Dit is het Chinese woord voor ‘Proost’ (letterlijk betekent het ‘ the bottom’s-up’ , dus in een keer het glas leegdrinken.)

 Gaming

Naast Tudou heeft Marc van der Chijs ook Spil Games Asia in 2006 opgezet voor het Nederlandse Spil Games. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een bedrijf van honderd mensen in Shanghai. Het grootste deel van de honderd werknemers zijn game developers en artists/designers. Samen maken ze zo’n 75 flash en HTML5 games in hun game studio in Shangai.

Daarnaast runt Spil Games Asia onder meer de Chinese online game websites game.com.cn en xiaoyouxi.cn, en de Japanse site egames.jp.

Gaming heeft een grote toekomst, zowel in China als in Nederland, verwacht Van der Chijs.  “Meer en meer vindt er een switch plaats naar mobile gaming. Dus naar het spelen van spelletjes die je op je mobiele telefoon of iPad speelt. Ook het sociale element in games wordt steeds belangrijker, doordat je nu games met of tegen je echte vrienden kan spelen,” aldus de gepassioneerde ondernemer.

 Volg de belevenissen van ondernemer Marc van der Chijs op zijn Shanghaied Blog of

op Twitter: http://twitter.com/chijs

 

Lees ook:Verwachtingen gaming industrie overstegen
Lees ook:Knap staaltje Nederlandse innovatie beloond!
Lees ook:Hyves Mekka voor spelletjes
Lees ook:In-game advertising in een notendop
Lees ook:Betere advocaten dankzij serious games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.