Overheid moet binnen 30 dagen betalen

Werk je ook voor politiek en overheid? Dan heb ik goed nieuws.  Het Europees parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over strengere regels bij het betalen van facturen. Overheden, dus ook provincies en gemeenten, moeten nota’s binnen 30 dagen gaan betalen. Als zij dit later doen, volgt automatisch 8 procent boete plus 40 euro aan administratieve kosten.

Met deze maatregel wil het Europees parlement de cashflow van het bedrijfsleven verbeteren. Als gevolg van de crisis worden betalingen steeds vaker uitgesteld, waardoor bedrijven in de problemen (kunnen) komen. Voor betalingen tussen bedrijven geldt de termijn van 30 dagen indien er niets is afgesproken tussen koper en leverancier. Het bedrijfsleven houdt dus de vrijheid om een langere termijn overeen te komen, zolang er geen sprake is van ‘onevenredige benadeling’ van een van beide partijen.

MKB-Nederland juicht het bereikte akkoord toe. De ondernemersorganisatie zet zich al geruime tijd in (zie www.snellerbetalen.nl) om overheden ertoe te bewegen sneller hun rekeningen aan het midden- en kleinbedrijf te voldoen.

Lees ook:Bedrijven moeten kleding gaan labelen
Lees ook:Geen verplichte productinformatie op niet-voorverpakte producten
Lees ook:Headlines 18 maart
Lees ook:Hermans maakt betaalgedrag gemeentes openbaar
Lees ook:Uitbreiding zwangerschapsverlof kost werkgevers flink geld

Eén reactie op “Overheid moet binnen 30 dagen betalen

  1. Geld en Ondernemen

    Deze plannen hadden ze al langer toch? Het viel me wel al op dat overheden sneller de facturen overmaakten maar tot nu toe is dat nog steeds niet een keer binnen 30 dagen geweest. Wat bij deze regel wel vaag blijft is de exacte voorwaarden. 30 dagen na wat? Stel dat een ambtenaar een vraag heeft over de factuur, die na 3 weken stelt, en vervolgens na 3 weken de factuur voldoet. Heeft hij dan voldaan aan deze regel?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.