Generatie Y zit vol wensen en hoge eisen

Jongeren van tegenwoordig zijn zelfstandiger dan hun leeftijdgenoten tien jaar geleden waren.

Ze stellen hogere eisen aan werkgevers, willen gehoord worden en zijn meer op zichzelf gericht. Dat blijkt uit het boek De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK van onderzoeksbureau Motivaction, dat deze week verscheen.

Deze houding van jongeren is goed te merken tijdens hun banenjacht. Ondanks gebrek aan ervaring zijn jongeren die tussen 1986 en 1995 zijn geboren, zelfverzekerd over hun positie of kansen op de arbeidsmarkt.

Een groot deel van de jongeren dicht zichzelf nu al goede leiderschapskwaliteiten toe. Ze willen zich onderscheiden, origineel zijn en staan graag in de spotlights.

Als een werkomgeving niet voldoet aan de wensen van de jongeren, veranderen ze net zo makkelijk weer van baan, zo blijkt uit het onderzoek. Dat kan omdat er vandaag de dag een grote keur is aan beroepen en opleidingen.

Veel jongeren zijn van mening dat het werk en de werkgever zich aan hen dient aan te passen – niet andersom – en als dat toch moet, kijken ze wel weer verder.

De houding van jongeren van nu wekt bij werkgevers soms irritatie op. Ze vinden hen verwend en ongeduldig. Ook vinden werkgevers dat jongeren geen respect hebben voor gezag en niet goed kunnen omgaan met tegenslag.

Toch hebben we de jongeren nodig om de verwachte krapte op de arbeidsmarkt op te vullen, zeker nu de babyboomgeneratie met pensioen gaat.

Werkgevers moeten duidelijk zijn in wat ze van de jongeren verwachten. Zeg expliciet wat de lunchtijden zijn, hoe laat ze moeten beginnen. En gooi ze in het diepe, zodat ze zelfstandig kunnen werken en tegen hun eigen grenzen aanlopen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, generatie Y heeft vrijheid en sturing nodig.

Bron: Volkskrant

Lees ook:Werkgever heeft moeite met jongeren
Lees ook:Jongeren omzeilen bedrijfsbeleid
Lees ook:Werkgevers onzeker over werkgelegenheid
Lees ook:Van generatie B, C, X, Y tot screenager
Lees ook:95% waardeert alcohol legitimatieplicht onder twintig jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.