4-urige werkweek

The4hourworkweek1We moeten af van het idee dat hard werken een voorwaarde is voor succes. We schijnen namelijk met z’n allen nog veel te veel werk te verzetten terwijl dat helemaal niet nodig is om succesvol te zijn. 4 uur werken per week kan al genoeg zijn. Voor iedereen.Althans volgens de Amerikaanse, jonge, steenrijke schrijver Timothy Ferriss in zijn boek ‘de werkweek van 4 uur.’ Of je nu een overwerkte loonslaaf bent of een ondernemer die klem zit in het succes van zijn bedrijf, dit boek wil je de weg wijzen naar een nieuw leven van weinig werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed.

Fabeltje of realiteit?

Het klinkt als een fabeltje, een werkweek van slechts vier uur. Maar volgens Feriss is dit toch echt voor iedereen haalbaar. In zijn boek beschrijft hij hoe je dit kunt bereiken. Hij geeft ook aan dat de dingen die je wilt beleven in je leven veel meer binnen je bereik liggen dan je zou verwachten. En dat er weinig redenen zijn om ze niet te doen, sterker nog, dat het zonde is om ze niet direct te doen.

Ik heb zojuist het boek gelezen. Vermakelijk geschreven en er staan weliswaar ook veel dingen in waar ik niets mee kan omdat deze erg gericht zijn op bedrijven waar productie centraal staat of op bedrijven met vele werknemers of juist op werknemers zelf, maar wat zeker wel overeind blijft is zijn standpunt dat we met z’n allen af  moeten van de gedachte dat je vooral veel en hard moet werken om succes te hebben en om een voldoende riant inkomen te vergaren. We hebben vaak niet in de gaten dat we werken om het werken en het echte doel hierbij uit het oog verliezen.

Ferris stelt dat we weer voor onszelf op een rij moeten zetten wat de doelen ook alweer waren waarom we waren begonnen met ondernemen en dan vervolgens juist zoveel mogelijk het inkomen moeten automatiseren om deze doelen zo snel mogelijk te verwezenlijken. Dit wil zeggen dat je niet steeds voor elke Euro moet werken maar het zo in moet richten dat het geld vanzelf binnenkomt. Je moet jezelf dus onmisbaar maken. Bijvoorbeeld via de outsourcing van een groot deel van je werkzaamheden naar bijvoorbeeld een lage lonen-land. Of via de herhaling van succesformules en –concepten. Niet continue het wiel opnieuw uitvinden.

80/20

Ook passeerde de 80/20 regel regelmatig de revue. Richt je op de 20% van je klanten en medewerkers die je de meeste positieve dingen brengen want vaak brengen die ook 80% van de omzet binnen.  Goed om dat ook weer even scherp te hebben. Want het bespaart inderdaad veel tijd, ergernis en energie als je je alleen op 20% hoeft te richten.

Praktische tips

Er komen ook een paar praktische tips in naar voren zoals de tip om je e-mail slechts op 2 momenten op de dag uit te lezen en dan juist rond 12 uur ’s middags omdat dan de meeste e-mails binnen zijn en om 16 uur. En laat mensen ook vooral weten dat je dat doet via het instellen van de afwezigheidsassistent in Outlook zodat de verwachtingen goed gemanaged worden.

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/een-werkweek-van-4-uur/1001004005438777/index.html?Referrer=TDRce43e0de860b55908bfca7d69261cb3f1605076-ondernemen-ondernemen

Lees ook:Werknemers op zoek naar werkplezier
Lees ook:Troep op werkplek werkt beter
Lees ook:No trust, no glory!
Lees ook:Bedrijfsleven koopt verkeerd in
Lees ook:Succesvol ondernemen: vele stille meters maken & zin!

3 reacties op “4-urige werkweek

 1. Marian Harberink

  Gwen,
  Weet je wat ook een aanrader is? Het boek ‘Innocent, hoe je van 100% fruit een merk maakt’. Een frisse blik op zakendoen en prettig om te lezen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gwen Jansen

  Deze kende ik nog niet! Van wie is het? Je site is leuk geworden Marian! En voor straks KNALLEND 2011 uit!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Marian Harberink

  Ik wens je allereerst een héél succesvol 2011 toe!

  Het boek is van Richard Reed en Dan Germain. Het bedrijf is Innocent (van de sapjes die je ook bij AH kunt kopen).

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.