Brainwriting om te brainstormen

Een specifieke vorm van brainstormen is brainwriting. Dit blijkt in veel gevallen een effectieve manier te zijn, om tot nieuwe inzichten of voostellen te komen.

Bij brainwriting zet iedere deelnemer zijn eigen ideeën op papier waarna de andere deelnemers deze lezen. Zij geven hierop vervolgens schriftelijk commentaar. Brainwriting werkt in de praktijk op de volgende manier:

Iedere deelnemer krijgt een groot vel papier, waar je bovenaan één van de vraagstukken hebt geschreven. Iedere deelnemer krijgt vijf minuten de tijd om drie ideeën te spuien bij deze vraag. De ideeën schrijven ze op het flipovervel. Na vijf minuten wordt het vraagstuk met de ideeën doorgegeven naar de volgende deelnemer.

Het is belangrijk dat er tijdens de oefening niet wordt gesproken; er heerst stilte. Op basis van de voorstellen van de voorganger, zet iedere deelnemer weer drie nieuwe ideeën op papier, nog steeds zonder te spreken.

Na vijf minuten wordt ieder vraagstuk weer doorgegeven, totdat alle vraagstukken door alle deelnemers van ideeën zijn voorzien. De stilte wordt verbroken. De vellen papier worden opgehangen aan de muur.

Lees de ideeën die zijn opgeschreven voor aan de groep of geef de deelnemers de tijd om de vellen te bekijken en te lezen welke ideeën zijn opgeschreven. Deelnemers mogen de ideeën met elkaar bespreken, of een toelichting geven als onduidelijk is wat er met een idee wordt bedoeld.

Probeer het eens uit met je eigen team.

Lees ook:Pecha Kucha in Utrecht – a night to remember!
Lees ook:Introductie printer zonder papier en inkt
Lees ook:Werknemers in de zomer maar 1 dag productief
Lees ook:Telegraaf kleurt groen, roze en…
Lees ook:Doorbraak door co-creatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.