Wat voor ondernemer ben jij?

geldBen jij de pragmaticus? De ontplooier? De jager? De hoeder? Of de einzelgänger? Ondernemers zijn, volgens onderzoeksbureau Motivaction, onder te verdelen in zes groepen. Iedere groep heeft zo zijn eigen manier van doen.

Kleine ondernemers
Het marktonderzoekbureau heeft kleinere ondernemingen met maximaal vijftig werknemers onderzocht. Daarbij keken ze naar de drijfveren van deze ondernemers en hoe ze met deze drijfveren omgaan. Deze groep is onderzocht, omdat de invloed van deze ondernemers nog relatief groot is op de onderneming. De karaktertrekken van ondernemers spelen bij kleinere bedrijven een grotere rol. Volgens het onderzoek wordt hun persoonlijkheid weerspiegeld in het bedrijf. Daar kan ik me helemaal in vinden!

Overeenkomsten
Hoewel de ondernemerstypen natuurlijk van elkaar verschillen, hebben ze ook enkele karaktertrekken die overeenkomen. Zo hebben ze allemaal behoefte aan onafhankelijkheid, ze willen zelf bepalen wat ze doen en ze willen geen verantwoording hoeven afleggen aan een baas (dat laatste lijkt me vrij logisch, omdat ze anders geen ondernemer waren geworden).

Ondernemerstypen
De pragmaticus
De pragmaticus heeft liefde voor zijn vak, maar dat heeft bijna elke ondernemer wel denk ik. Daarnaast heeft hij ook een hart voor zijn klanten en oog voor het personeel. Het is volgens het onderzoek een typische no-nonsense ondernemer. Het bedrijf is zijn kindje, een tweede bedrijf zou hij leuk vinden. Maar hij kan sowieso geen afscheid nemen van de eerste zaak. (Heel, heel herkenbaar!)

De ontplooier

De ontplooier vindt het belangrijk dat het werk ook leuk is. Hij is een ondernemer geworden, omdat er in zijn baan geen doorgroeimogelijkheden meer waren. Hij doet nog steeds hetzelfde werk, maar nu voor zichzelf. Persoonlijke ontwikkeling staat centraal voor de ontplooier.
De jager
Deze ondernemer is een snelle jongen. De jager denkt in mogelijkheden en is altijd op zoek naar iets nieuws. Zijn specialiteit zijn de gaten in de markt. Hij wil snel rijk worden en dat is dan ook zijn doel van het ondernemen. Hij neemt daarbij veel risico’s. Voor de jager zijn de waardering en het respect bovendien erg belangrijk.
De expert
De expert houdt niet van teamwork. Hij doet het liefst alles op zichzelf, hij kan namelijk alles toch beter. Inhoud en kwaliteit vindt de expert de belangrijkste criteria.
De hoeder
De hoeder is in zijn ondernemerschap gegroeid. Hij heeft er niet specifiek voor gekozen. Het werk zelf interesseert hem, maar alles wat daarbij komt kijken niet. (Ai, ook wel herkenbaar! Maar ook dat laatste kan groeien heb ik gemerkt!)
De einzelgänger
De einzelgänger heeft noch behoefte aan vernieuwing, noch aan spanning. Het liefst wil hij gewoon ongestoord zijn werk doen. (Huh? Kan dit wel een ondernemer zijn dan?)

Wat voor soort ondernemer ben jij?

Bron:  HYPERLINK “http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_162885.z24/Ondernemer__wat_voor_type_ben_jij_.html” http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_162885.z24/Ondernemer__wat_voor_type_ben_jij_.html

Lees ook:Ondernemers zijn gewone mensen
Lees ook:Maatschappelijk verantwoord ondernemen levert geld op
Lees ook:Nederland en Monaco gaan fiscale informatie uitwisselen
Lees ook:Kinderen leren ondernemen
Lees ook:Indigo-ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.