Geld voor slimme elektriciteitsnetten

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken trekt 16 miljoen Euro uit, om nog in 2011 de eerste slimme elektriciteitsnetwerken aan te leggen.

Nu vraag je je natuurlijk af, wat slimme netwerken zijn? Dat zijn, volgens de deskundigen, netwerken die ervoor zorgen dat apparaten (zoals bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser) vaker aangaan als de energieprijs laag is. En daarnaast lokale stroom opslaan, om weer in te zetten wanneer dat voordeliger is.

Ook kan de door consumenten teveel opgewekte stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen met een ‘slim netwerk’ weer makkelijk worden teruggeleverd aan het net. Zo besparen consumenten, maar ook ondernemers dus energie en krijgt duurzame energie meer ruimte.

Verhagen wil de techniek in eerste instantie testen met vijf tot tien proeftuinen. Daarbij denkt hij op dit moment aan woonwijken, bedrijventerreinen, kantorenparken of een agrarisch gebied. Metr deze proeven wil hij ervaring opdoen om het later grootschalig aan te pakken.

Lees ook:Headlines 19 maart
Lees ook:MKB kan snel 15% besparen op energiekosten
Lees ook:Slimmer werken door ‘Lifehacking’
Lees ook:Energy Make-over
Lees ook:Virtuele boom op je PC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.