Mag ik als ik thuis werk even naar de supermarkt?

Het nieuwe werken is steeds verder in opkomst maar zal in de toekomst tot meer arbeidsconflicten leiden.

Het ontbreekt volgens arbeidsrechtdeskundigen aan duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer. Werknemers werken op steeds grotere schaal thuis, maar de arbeidsvoorwaarden lopen achter op die ontwikkelingen.

Dat verklaarden arbeidsrechtdeskundigen gisteren in het Dagblad van het Noorden.

Dat leidt tot onenigheid over de rechten en plichten van thuiswerkers en voor frictie op de werkvloer. Dit ligt vooral aan het feit dat er thuis minder toezicht en controle is dan binnen de kantoormuren.

De juristen van de Arbeidsrechtfabriek krijgen meer vragen binnen over de inhoud en indeling van het nieuwe werken, stelt directeur Daniëlle Dubbel in de krant. Zo willen werknemers weten of zij tijdens werktijd een halfuur naar buiten mogen om naar de supermarkt te gaan.

Werkgevers vragen in hoeverre zij verantwoordelijk zijn voor een ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek. Dubbel stelt dat de werkgever “een grote verantwoordelijkheid” draagt voor de begeleiding van thuiswerkend personeel.

In het dagblad wordt een zaak aangehaald, die begin dit jaar speelde. Het contract van een werknemer werd niet verlengd, omdat hij thuis niet voldoende uren had gemaakt. De werkgever kortte hem daarom op zijn salaris.

Uiteindelijk werd de werknemer in het gelijk gesteld, omdat de werkgever geen duidelijke richtlijnen op papier had gezet. De rechter oordeelde ook dat de werkgever verantwoordelijk was om regelmatig te peilen of zijn werknemer nog wel voldoende werk te doen had.

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees ook:Rotterdam: geen werk, geen geld
Lees ook:Het Nieuwe Werken valt ook onder de Arbowet!
Lees ook:Het Nieuwe Werken werkt
Lees ook:Freelancer voelt zich verbonden met opdrachtgever
Lees ook:Al genomineerd voor de aanmoedigingsprijs ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.