PC of Mac?


pcnaarMacBen jij als ondernemer vooral actief op een PC of een Mac (computer maar dan van Apple)? De vraag lijkt meer gesteld dan ooit. Heb sinds kort ook een MacBook Pro (dit is een laptop van Apple) aangeschaft. Hoewel het allemaal lekker aanvoelt en supermooi is, kan ik er eerlijk gezegd nog niets mee. Het is een compleet andere wereld. Ik snap nu dat er veel kunstenaars Apple gebruiken want je moet er echt een kunstenaar voor zijn lijkt wel om je snel te kunnen verplaatsen in deze nieuwe wereld.

Met de PC kon ik lezen en schrijven, video’s maken in een handomdraai en nog veel meer. Ik heb het gevoel alsof ik nu weer helemaal opnieuw moet beginnen met te leren ‘computeren’ . Heb dan ook gisteren maar diverse boekjes gekocht. ‘Mac Toetscombinaties’  en ‘ Overstappen van PC naar MAC’  en ‘Aan de slag met iMovie’ . Die helpen me goed op weg en kan ik ook echt aanraden.

Het is namelijk toch wel compleet anders. Net als vroeger in de schoolbanken mag ik nu weer opnieuw toetscombinaties gaan leren. Zit ik niet echt op te wachten en ik denk vele andere ondernemers met mij ook niet want kost klauwen tijd maar vooruit, het schijnt zo te zijn dat als je het eenmaal onder de knie hebt, dat het dan veel beter werkt allemaal, je veel meer keuzes hebt, het een stuk sneller en logischer is en veel minder gevoelig is voor virussen. Volhouden dus. Ik had ook nooit gedacht dat de iPhone mij ooit van mijn oude Nokia af kon halen maar daarmee hebben ze me dusdanig verrast qua gebruiksgemak en -voordelen dat ik nu ook wilde kijken of dat ook zou gelden voor de computer.

Toch ging het met de iPhone een stuk makkelijker om alles onder de knie te krijgen. Dit is andere koek. Ik ben toch echt niet de domste maar zelfs ik heb toch echt ff wat boekjes en hulp nodig om al die nieuwe programma’s onder de knie te krijgen en ook om überhaupt te snappen waarom en dat Explorer op de MAC Safari moet heten en het videoprogramma Pinnacle hier iMovie moet zijn met alle verschillen vandien! En waarom draait mijn oude vertrouwde Outlook hier niet op (tenzij ik daar allemaal aparte software voor aanschaf/download?) . Ik ben blijkbaar en gelukkig niet de enige (ik kreeg er al bijna een minderwaardigheidscomplex van) want toen ik naar de boekhandel ging en naar de Apple winkel kwam ik ongelofelijk veel instructieboekjes tegen voor mensen die van de PC willen switchen naar de MAC. In deze boekjes wordt ook veel aandacht besteed aan het bijbrengen van begrip bij mensen waarom het een niet het ander is en wat de verschillen zijn en waarom dat zo is.

Het maakt je ook wel een beetje boos en verongelijkt. Verschrikkelijk onterecht natuurlijk want Microsoft, Dell en Apple bijvoorbeeld zijn volstrekt andere aanbieders en net als een kruidenier kunnen zij zelf bepalen hoe hun assortiment er uit ziet. Als consument kan je er voor kiezen maar het hoeft echt niet. Dan houd je lekker alles bij het oude.

Toch betrapte ik mezelf erop dat ik als digitale veelgebruiker eigenlijk gewoon vond dat ik recht had om altijd volop te kunnen profiteren van al mijn oefenuren en kennis die ik de afgelopen jaren digitaal had opgedaan. En nu ben ik weer terug bij af. Balen! Het was allemaal zo’n automatisme geworden dat je er niet eens meer bij nadacht en ook dacht dat de digitale (werk)wereld er voor altijd zo uit zou zien. Dat de veranderingen zo radicaal konden zijn, had ik niet gedacht.

Het gekke is dat hoewel het nu even allemaal drie keer zo moeilijk is om weer op mijn oude snelle niveau van computerhandigheid terug te komen, de beleving wel een stuk leuker is. Gek maar waar. Komt alleen al door de verpakking waarin je een en ander krijgt. Prachtige witte dozen en het lijkt wel alsof je een doos met sieraden openmaakt. Je geeft jezelf echt een cadeautje! Nu alleen nog leren hoe ik alleen de sieraden van het slot af krijg en mooi om mijn nek.

Oh ja, Apple heeft laten weten dat de iPad vanaf 10 mei te bestellen is in Nederland. Apple voegt daar tevens aan toe dat ze verwachten de iPad in juli te kunnen lanceren. Eerder dan verwacht dus. De prijs is nog niet bekend. Via de Apple Online Store kan je de iPad sinds gisteren bestellen.

Er schijnt ook een trilDongel aan te komen. Het is een Dongel met Louis Vuittonprint, die de hit van deze zomer lijkt te worden:-) Het moet niet gekker worden!

Lees ook:Vrouw wil licht onder motorkap
Lees ook:Papieren handleidingen, tips en trics? So eighties:-)
Lees ook:Weg met het kantoor, lang leve het Werkhuis
Lees ook:Telegraaf kleurt groen, roze en…
Lees ook:Op de valreep: kerstpakketideeën!

18 reacties op “PC of Mac?

  1. Victor Peters

    Ik werk als ondernemer al jaren met zowel Mac als PC maar prefereer Mac toch boven alles. Andere wereld, zeg je, en dat klopt. Ik wil je met plezier op weg helpen (via Skype kan tegenwoordig alles).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      Thankss. Ik ben erg voor zelfcorrectie is de beste correctie. Dus ik probeer het eerst nog ff zelf. En dan kom ik er op terug!

        /   Beantwoorden  / 
  2. Lenny van Onselen

    Ik vind dit wel een zeur blog. Ik werk als ondernemer al jaren met plezier met Apple. Het is heel eenvoudig om je eigen website te maken bijvoorbeeld (iWeb) of met plezierige software te werken (Mail en iCal). De meeste programma’s zijn ook in Mac versie verkrijgbaar en werken prettiger dan op een PC. Waar ik wel van baal zijn de programma’s die geen Mac versie heeft of websites die een rommeltje worden omdat ik Safari gebruik. Dit getuigd echter van onprofessionaliteit van de aanbieder vind ik zelf. Dus zoek ik snel door naar een andere aanbieder. Echter, het allergrootste voordeel is de veiligheid en de kosten die je bespaart door geen virusscanners te hoeven aanschaffen. En natuurlijk het feit dat je computer zelden vastloopt (ja, het gebeurt natuurlijk wel eens een keer).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      ‘t is volgens mij puur een kwestie van ff een paar dagen door de `zure apple` heen bijten hoor. Meer niet.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Niels Gouman

    Ik denk dat je voornaamste probleem is dat je voor een ‘digitale veelgebruiker’ slecht geinformeerd was.

    Bij apple hebben ze niet besloten om ‘Explorer’ ‘Safari’ te noemen, nee Explorer is een browser, net zoals Safari dat is, sterker nog Safari had je ook op windows kunnen gebruiken. Het zelfde geld voor Word, Outlook, Pinnacle en eigenlijk alle andere applicaties.

    Ik denk dat je vroegr veel bent bezig geweest met een specifieke applicatie te leren, in plaats van te leren wat je doet. Switchen van Explorer naar Safari is simpel, adres balk blijft het zelfde, tabs ook, favorieten heten bij safari bookmarks (bladwijzers). Van word naar openoffice is ook makkelijk, lijkt heel veel op elkaar, alleen is openoffice gratis en werkt op elke computer.

    De overstap van Outlook naar Mail.app is misschien was lastiger omdat Mail.app veel simpeler in gebruik is. Maar eventueel kan je natuurlijk ook overstappen naar Thunderbird of Entourage.

    Maar je bent in ieder geval op de goede weg, een mac kan je heel veel tijd gaan schelen zodra je het onder de knie hebt! En als je er niet uit komt zijn er altijd nog boeken, fora, blogs, Slimmer Werken Coaches, en zelfs Apple Coaches. ;-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      Zou goed kunnen. Ik heb e.e.a. vooral geleerd ‘on the job’ Het moet gewoon werken en snel en makkelijk. Dus veel tijd voor verdieping heb ik idd niet genomen. EN dat is nu net de reden dt ik een MAC aan het uitproberen ben. Omdat iedereen dus idd zegt dat je daarna veel tijd bespaart!

        /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Loots

    Ik heb ook een Mac. Die gebruik ik echter niet zakelijk maar alleen thuis voor de fun. Het is gewoon een kwestie van wennen. Maar da’s met alles zo.

    M.v.g.

    Frank Loots
    FranconiQue | Post Koerier Transport

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      Allemaal kwestie van GWENNING!!

        /   Beantwoorden  / 
  5. Erik Vos

    Hierbij enkele handig URL’s die mij goed geholpen hebben toen ik van een PC naar een Mac overging.

    http://www.appletips.nl/
    http://www.appletips.nl/category/os-x/beginners/
    http://www.macswitch.nl/

    En natuurlijk gewoon vragen stellen op twitter als je iets niet kan vinden op een Mac. De Mac commnunity is een community die elkaar erg graag helpt.

    Ik verwacht dat je over 2 weken een nieuw blog item zal maken om ons te vertellen hoe gelukkig je nu bent, en dat je veel tijd over hebt door te werken met je Mac ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Marcel

    Leuk he een pc die werkt en nog een gezonde naam heeft ook.
    Gewoon ff volhouden dan komt het allemaal goed met je.
    ik gebruik beide systemen, werken doe ik echter op de mac. Dan hoef ik niet alles 2 keer te doen ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  7. rishi

    He die GWEN!!!

    Aan de Apple :)

    Mac voor EX-windowsgebruikers:
    Stap 1: sluit een externe Windows toetsenbord op USB aan.
    Alle toetscombi’s werken, MAAR ipv van control gebruik je de command (voorheen de welbekende appletoets) zodra je alles gewend bent leer je dit af en gebruik je de normale toetsenbord.

    Stap 2: koop office voor de mac en gebruik Entrourage om je mail je beheren. Ik sync mijn BlackBerry met entrourage, afspraken, contacten en mails. wat leuk is aan entourage is dat er een project center inzit, waarin je planningen, mails en documenten bij elkaar houd!

    Stap 3: Enjoy en bel me op als je problemen hebt, je hebt me nummer nog!

    Stap 4 (met office), sla alles op als .doc .xls etc… kun je het nog met andere “Ramen” gebruikers delen.

    En dushi, niet vergeten, ONCE YOU GO MAC, YOU NEVER GO BACK!!!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Gwen Jansen

    ONCE YOU GO MAC, YOU NEVER GO BACK!! Die houden we er in! Thanks voor je bijdrage

      /   Beantwoorden  / 
  9. Vincent van Aal

    Hoi Gwen,

    Je hebt Apple ondekt merk ik. Lees eens een boek over Steve Jobs en kijk eens een van de oudere keynotes van hem. Steve wordt gezien als de beste marketeer van de wereld. Hij werd in 1983 of zo ontslagen omdat hij te eigenzinnig was en werd in 1997 teruggehaald om het bedrijf van de afgrond te redden.
    Apple staat nu op de top van de berg.
    Lees ook deze blog eens: http://www.marketingapple.com/

    btw, werk met je Mac in het begin met een routinier er naast. Hij geeft je tal van tips hoe sneller te kunnen werken. Na een tijdje zal je zien dat je
    30% sneller werkt dan met een PC. En prettiger!

    Veel plezier,

    Vincent van Aal

    PS. Mijn idee is dat Apple binnen 5 jaar gaat samenwerken met een groot automerk om een iCar te maken. Let maar op!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      Yess! Van Steve ben ik al veel langer fan. Maar om de switch te maken had ik ff nodig maar werkt idd super! Hoe is het verder? Hoe gaan de zaken?

        /   Beantwoorden  / 
  10. Kevin

    Poeh, de al oude MAC vs PC kwestie. Ik denk dat je als ondernemer een eind weg moet blijven van MAC’s, tenzij je natuurlijk een ontwerpbureau of iets dergelijks runt.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Roland

    Sinds kort heb ik een Mac. Ik moet zeggen hij bevalt erg goed. In het begin is het een beetje wennen ivm andere besturing maar voor mijn gevoel werkt Mac OS X veel logischer als Windows.

    Ik moet ook zeggen dat ik van de argumenten die vaak gebruikt worden om geen Mac te kopen nog niets heb gemerkt. Sterker nog ik besef dat Mac 100 x meer maal compatible is met Windows als andersom.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.