Presenteisme kost ondernemer geld

ziekUit onderzoek van The Work Foundation blijkt dat werknemers die perse naar het werk willen komen terwijl ze beter thuis kunnen blijven, ook wel presenteïsme  genoemd, meer kosten veroorzaken dan wanneer ze zich ziek hadden gemeld en thuis waren gebleven.

 Hand in hand

Het onderzoek vond plaats onder 510 werknemers van Axa in Engeland. Binnen vier weken tijd had ongeveer de helft van de werknemers gewerkt ondanks dat ze zich niet goed voelden. 18 procent had zich wel ziek gemeld, maar het grootste deel had eerst nog een tijdje doorgewerkt. Volgens de onderzoekers gaat presenteïsme dan ook hand in hand met ziekteverzuim.

 Werkgevers

Uit het onderzoek blijkt dat presenteïsme voornamelijk plaatsvindt, omdat mensen doorwerken vanwege financiële problemen, werkstress en druk op de werkplek. Het kan er dus op duiden dat doorwerken tijdens ziekte, net als bij ziekteverzuim, een teken is van onderliggende problemen. En aangezien werknemers wel aanwezig zijn, kunnen werkgevers deze problemen onderschatten en signalen missen dat het niet goed gaat.

 Aanwezigheidsplicht

Volgens het onderzoek voelen veel werknemers zich daarnaast gedwongen om op het werk te komen als ze ziek zijn, om zo hun manager of team te laten zien dat ze ziek zijn. Deze veronderstelde aanwezigheidsplicht gaat samen met een beleving van de werknemer dat hun werkgever zich niet interesseert voor hun gezondheid en welzijn.

 Misbruik

Daarnaast voelen werknemers zich ook nog eens verplicht om naar het werk te komen vanwege collega’s die zich onterecht ziek melden. Dit misbruik heeft tot gevolg gehad dat er strenge maatregelen zijn ingevoerd. De echt zieken voelen hierdoor een druk om toch op het werk te verschijnen.

 Bron: http://www.nu.nl/werk-en-prive/2249592/zieke-werknemer-werkt-vaak-.html

Lees ook:Goed nieuws! Nederlanders hebben minste werkstress
Lees ook:Werkgever meer betrokken bij privéleven personeel
Lees ook:Eigen verantwoordelijk doet wonderen
Lees ook:Doorknallen in de vakantie
Lees ook:Oudere werknemer: productiever, niet duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.