Beetje werken op vakantie is juist goed voor je rust

Werkmail checken tijdens de vakantie was nog nooit zo makkelijk aangezien meer dan drie miljoen Nederlanders een smartphone hebben.

Maar op vakantie ongevraagd gestoord worden door het werk heeft een negatief effect op het welzijn, zegt promovenda Jessica de Bloom.

Voor de Radboud Universiteit in Nijmegen deed zij onderzoek naar de invloed van vakantie op het welzijn van werkenden. De Bloom onderzocht het effect van werken tijdens de vakantie.

Bij haar steekproeven bleek ongeveer een derde van de mensen te werken tijdens de vakantie, gemiddeld minder dan een half uur per dag. De Bloom verwacht dat dit met de komst van de smartphone de komende jaren toeneemt.

Werken tijdens de vakantie is niet per definitie slecht, zegt De Bloom. ‘Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat je doet en wanneer heeft een positieve invloed op je welzijn.

Of werken wel of geen stress veroorzaakt, hangt hiermee samen. Als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje de werkmail te checken, is dat niet slecht.’

Contact met het werk versterkt namelijk het gevoel van controle. ‘Beter één telefoontje dan de hele dag ongerust zijn.’ Pas als mensen piekeren over het werk of worden gestoord, heeft het een negatieve invloed.

Bron: VKbanen

Lees ook:Doorknallen in de vakantie
Lees ook:Werknemers in de zomer maar 1 dag productief
Lees ook:Doorwerken na pensioen: geen probleem!
Lees ook:Slecht humeur, slechte prestaties
Lees ook:Ondernemers nemen te weinig afstand van de zaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.