Zes tips voor blijvende verandering

Veranderen is best moeilijk. Niet voor niets houden zo weinig mensen hun goede voornemens vol. Maar niets is onmogelijk om veranderingen te realiseren en ze daarnaast ook vol te houden. Hoe? Maak er een gewoonte van waardoor het nieuwe gedrag uiteindelijk onbewust en helemaal vanzelf gaat. Om dit voor elkaar te krijgen heeft Harvard Business Review zes tips opgesteld:

1) Wees zeer specifiek. Vage voornemens als ‘meer bewegen’, mislukken vrijwel altijd. Beter is: ik ga elke maandag en woensdag om zeven uur ‘s ochtends een half uur hardlopen.
2) Verander maar  één ding tegelijk. In het begin is elke verandering al moeilijk genoeg, dus voor eentje heb je al je tijd en aandacht nodig.
3) Doe niet teveel, maar ook niet te weinig. Het gaat erom dat je je grenzen opzoekt en daar net een beetje overheen gaat. Jezelf uitdagen zodat je effect ervaart, maar niet dat je teveel van je zelf vergt.
4) Vermijd verleiding. Bij e-mail is dat bijvoorbeeld heel gemakkelijk. Je zet je e-mail- programma helemaal uit en opent het alleen op bepaalde momenten. En wil je afvallen, ban dan al dat lekkers uit je koelkast. 
5) Bestrijd de weerstand tegen verandering. Zelfs de sterkste motivatie tot verandering wordt tegengewerkt door een even sterke wens om alles bij het oude te laten. Geef bijvoorbeeld duidelijk bij je relaties aan, dat je alleen op een aantal momenten per dag per e-mail bereikbaar bent. 
6) Hou vol. Veranderen is echt moeilijk. Veranderen is pijnlijk. Laat je niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt. Gemiddeld valt iemand zes keer terug in het oude gedrag, voordat de gewenste verandering een feit is.

Hou deze zes tips in acht en ik weer zeker dat je het voor elkaar krijgt.

Lees ook:Teveel leuk werk voor te weinig uren
Lees ook:Tien tips voor verandering in uw bedrijf
Lees ook:Zakelijke etiquette voor dummies
Lees ook:Tips voor een soepele interne communicatie
Lees ook:4-urige werkweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.