MKB laat zich gek maken door adviseurs

“Ondernemers van nu laten zich veel te vaak en onnodig gek maken en tegenhouden door allerlei adviseurs. Bovendien tappen ze veel te weinig kennis bij collega-ondernemers. We moeten terug naar het systeem van mentoren. Het aantal MKB-ers dat vanwege een burnout moet stoppen dreigt in deze tijd anders beslist snel groter te worden.”

Van wie deze pittige woorden komen? Van Edgar Neo (33). Ken je Edgar Neo nog niet? Dan wordt het wel tijd. Neo is op zijn 15e begonnen met ondernemen en een begeisterd ondernemer bij uitstek. Hij was één van de eerste internetmiljonairs van Nederland. Hij was oa betrokken bij Funda, truelogiX, E-volutions, Webkracht, MatcherZ en Peers.

Ondernemen.blog.nl interviewde Neo.

O: Op je 15e ondernemen? Hoe dat zo?

EN: Op school was ik niet echt op mijn plek. Via via kwam ik op de markt terecht bij een kraam waar groente werd verkocht. Schitterend. Ik was daar manusje van alles. Schillen, bijvullen etc. En weer via via kwam ik in contact met een schitterende oma. Die vroeg me of ik haar boodschappenlijstje wilde halen en dan kwam ze het ophalen bij de kraam. Daarna volgden al haar vriendinnen met lijstjes waardoor ik voor dat ik het wist een stukje kraam huurde en dat als uitgiftebalie gebruikte voor alle boodschappenverzoeken. De oudere dames hoefden niet ver meer te lopen en niet door wind en weer dus dat vuurtje ging snel rond.  Al snel was er sprake van een soort van social franchise. Vriendjes en vriendinnetjes gingen mij helpen om de boodschappen op te halen en verzamelen en starten onder mijn label ook een kraampje.

O: En hoezo internet?

EN: Ik kwam vrij vroeg met internet in aanraking. Ongeveer op mijn 16e in 1993. Ik vond het super leuk zo’n toverdoos met veel herrie. Ik begreep er niets van maar zag wel dat het groots kon worden. Ik ben online folders gaan maken via internet. Niemand snapte mij. Ik werd bestempeld als de plaatselijke gek. Maar ik vond het zo logisch. Scheelde zo veel drukkosten. Ondanks alle adviezen en opmerkingen heb ik, in tegenstelling tot vele anderen,  toch mijn plannen en zaak doorgezet en met succes.

O: hoor ik je nu tussen de regels door zeggen dat het MKB te weinig haar eigen hart en zin volgt?

EN: Dat heb je helemaal goed. Het MKB laat zich veel te vaak gek maken door allerlei adviseurs. Banken praten je voornamelijk angst in en van een rondje langs de instanties zoals het KVK word je als startende ondernemer ook niet echt vrolijk. Sterker nog,  als je aan het eind van het rondje instellingen bent aanbeland, ben je echt een held als je nog voor jezelf begint. De eerste vraag die men je stelt als je zegt dat je voor jezelf wilt gaan beginnen is: “Weet je het zeker?” Ook niet echt opbeurend. Zeker niet als je dit van elke instantie hoort. 

O: Maar bij wie tap jij dan kennis?

EN: Er zijn maar een paar mensen die geen enkele belang hebben bij het besluit dat jij moet nemen en waar je vragen over hebt. Juist die mensen moet je opzoeken. En dat zijn vaak geen dure adviseurs. Zo raadpleeg ik daarvoor meestal mijn ouders. Niet zozeer om kennis te tappen maar als ik het maar uit kan leggen aan mijn ouders  dan weet ik dat het okay is. Dan hoor je jezelf praten en als volstrekte buitenstaander stellen zij juist de vragen waar je zelf nog nooit aan gedacht hebt. Dan heb ik direct de Frequently Asked Questions (FAQ’s) helder.

`Ondernemers werken veel te weinig met mentoren.`

We zijn met zijn allen vaak stronteigenwijs en we maken veel te weinig gebruik van allerlei ondernemersklankborden die er bestaan.  Dat zijn vaak wat oudere of succesvolle ondernemers die het leuk vinden om jonge ondernemers op weg te helpen of hun knelpunten op te lossen.  Daar maken we veel te weinig gebruik van. We betalen wel fors voor dure adviseurs en consultants maar mensen die echt zelf ooit in dezelfde situatie hebben gezeten, die vergeten we. Wat een gemiste kans vind ik dit toch. Deze mentoren hebben erg veel ervaring en kennis maar vaak ook nog eens een groot netwerk waar ze je graag introduceren bij een goede persoonlijke match. En over kosten hoef je over het algemeen niet in te zitten. Deze personen hebben hun schaapjes al lang op het droge en voor hen zit de beloning veelal in het leuke gesprek en in het kunnen helpen van andere ondernemers. Een boekenbon doet ook vaak wonderen. Maak er gebruik van.

 O: Ik las trouwens dat jij twee keer een burnout hebt gehad. Wat kan je ons daarover vertellen en leren?

 EN: Ook al geloof je me niet als ik het zeg maar een burnout is voor veel mensen dichterbij dan ze denken en iedereen maakt er kans op. Veel werken, doorjakkeren, geen tijd nemen voor reflectie en voor je het weet is het zover. Ik denk dat we echt naar een andere instelling moeten in dit land. We worden opgevoed met het idee dat het goed is om hard te werken maar dat is absoluut flauwekul.

O: Hoe bedoel je dat? Hard werken flauwekul?

EN:  Je moet juist slim werken!  Ik raad iedereen aan om The 4-hour workweek van Timothy Ferriss te lezen. Hij stelt dat je met 4 uur werken in de week rijker kunt leven dan door meer dan 40 uur per week te werken.  Wij denken vaak dat hard werken samenhangt met veel geld verdienen. Het tegengestelde lijkt echter waar. Je moet je afvragen wat je echt wilt in het leven en je inkomen automatiseren. Letterlijk! Zonder dat je er continu voor hoeft te werken, komt er geld binnen.En daarmee koop je dan weer tijd om andere, leukere en misschien wel mooiere dingen te kunnen doen.

 “MKB richt werk in op openingstijden van anderen”

Het gekke is dat veel MKB-ers ooit gestart zijn omdat ze eigen baas wilden zijn en vooral met leuk werk op een leuke manier geld wilden verdienen. Maar als ze dan eenmaal even aan de gang zijn, werken ze wel 60, 70 en 80 uur. Ik deed ook niet anders hoor. Is ook wel logisch want tja, je wilt toch wel elke klant behouden en nieuwe klanten moet je altijd weer werven en de Belastingdienst is ook maar beperkt bereikbaar. En daar zit het ‘m in. Als je niet oppast richt je je werk in rondom de openingstijden van anderen.  Weg eigen baas! Je moet eerlijk zijn naar jezelf. Wat wil en heb je nu echt? Af en toe moet je hierbij ook het lef hebben om even een zelfanalyse te doen en kijken of dit is wat je wil. Reflectie maakt echt gelukkig.

O: wat voor effect hebben deze economisch mindere tijden op de kans op een burnout bij MKB-ers?

EN: Een toename dreigt serieus. Ondernemers gaan er weer een schepje bovenop doen terwijl ze al zo vol zaten. Niet alleen de kopersmarkt is namelijk moeilijk maar ook aan de kant van de verkoper zelf wordt het vak moeilijker. Elk bedrijf doet er namelijk een schepje bovenop om die vastzittende markt toch weer los te krijgen en dat betekent dat je zelf ook nog harder moet lopen om voor te blijven. De hele economie is bijna gevuld met ondernemers. Iedereen start immers nu zo’n beetje voor zichzelf.

 Ondernemen.blog.nl heeft Edgar Neo ook veel tips en trics en wijsheden ontlokt op het gebied van de Social Media waar hij een absolute expert in is. Die volgen binnenkort hier op de blog. Wordt vervolgd dus.

 Wil je nu al meer Edgar Neo?

 www.edgarneo.info

Twitter.com/Edgarneo

nl.linkedin.com/in/edgarneo

www.flickr.com/photos/edgarneo

Edgarneo.hyves.nl

Lees ook:Succesvol ondernemen: vele stille meters maken & zin!
Lees ook:4-urige werkweek
Lees ook:Ondernemers voor Ondernemers
Lees ook:“MKB veel te reactief”
Lees ook:Ondernemers zijn verslaafden

4 reacties op “MKB laat zich gek maken door adviseurs

 1. Marco Prins

  Ik ga dit bericht eens goed lezen en op me in laten werken, tot nu toe ben ik meer dan enthousiast.

  Greetz

  Marco P.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marco Prins

  Wat ik met name interessant vind is het idee wat ik gekregen heb na het lezen van dit artikel.

  Verder vind ik mbt het harde/veel werken e.a. afhankelijk van bep. situaties. Ikzelf ben ondernemer en veel van mijn werkzaamheden, verantwoordelijkheden en vakgebied zie ik als hobby. Niet alles en altijd maar als ik zaterdags af en toe bezig ben, is het soms letterlijk ontspannend. Daarnaast is mijn persoonlijke drive wel vrijheid maar heb zeker geen moeite om mijn compagnon te informeren /rapporteren en juist hierdoor kan ik presteren, we zijn een geweldig team en kan ik op hem terugvallen als het even niet weet. Dat laatste hebben veel MKB ondernemers niet en als dan privé mensen ook niet begrijpen wat aan het doen bent of erger…burn out is zeker een gevaar.

  Ondernemers die het puur doen voor geld en vrijheid zonder talent of duidelijke visie zijn dat wel ondernemers?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Wim Coster

  Helemaal mee eens, het nieuwe denken en het nieuwe werken. Ik nodig jullie als ervaren ondernemer (20 jaar op verschillende functies) om gerbuik te maken van mijn ervaring.

  Nou misschien toch een kritiek puntje. Niet alle ervaren ondernemers hebben hun schaapjes op het droge. Ook dit staat voor een aantal keuzes maken. Het nieuwe werken gaat niet uit van veel geld maar rijk geld.

  Cheers,

  Wim

    /   Beantwoorden  / 
 4. Michiel Roukens

  Het nieuwe denken, de nieuwe rijken is echt een fantasctisch concept. Er is nog zoveel mogelijk op het internet in de informatie-bursiness. Zelf heb ik een goede mentor gehad, waar ik nu uiteindelijk mee samenwerk, vooral op boekhoudkundig gebied. Mede dankzij hem heb ik mijn boekhoudpakket kunnen lanceren

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.