7 miljoen voor taalkundige inburgering werknemers

vrouwen met handicapMinister Van Middelkoop stelt dit jaar 7 miljoen euro ter beschikking voor de taalkundige inburgering van werknemers die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn. Dit om de communicatie op de werkvloer vlotter te laten verlopen. Subsidieaanvragen voor 31 oktober 2010.

Een goede communicatie met je werknemers is een belangrijke voorwaarde voor succesvol ondernemerschap. Tenminste als je medewerkers hebt. Maar wat als je werknemer de Nederlandse taal niet onder de knie heeft? Dan wordt communiceren een stuk lastiger. En, tja, wat doe je daar als ondernemer aan? Taalcursussen zijn erg prijzig.

Daarom stelt minister Van Middelkoop voor WWI dit jaar in totaal zeven miljoen euro beschikbaar voor de taalkundige inburgering van werknemers op de werkvloer. De regeling maakt deel uit van de uitvoering van het Deltaplan inburgering.

Bijdrage

De subsidie dekt een deel van de kosten die een werkgever moet maken voor de ondersteunende activiteiten bij de inburgering van de werknemer. De regeling geldt voor werknemers die een inburgeringcursus gaan volgen of een voorziening om de taal te bevorderen in combinatie met een mbo-opleiding. De werkgever kan een bijdrage in de kosten ontvangen van € 1.000,- per werknemer die een duale inburgeringsvoorziening met werk of taalkennisvoorziening door de gemeente heeft aangeboden gekregen in het jaar 2010. Eén werkgever kan voor meerdere werknemers subsidie aanvragen, tot een maximum van 25 werknemers à € 25.000,-.

Uitgaande van 25 werknemers per werkgever kunnen er 280 aanvragen worden gehonoreerd. En, uitgaande van een werkgever die voor gemiddeld 15 werknemers faciliteiten treft, kunnen er 466 aanvragen gehonoreerd worden. Het aantal te honoreren aanvragen hangt dus af van het aantal inburgerende werknemers per aanvraag. De uiterlijk aanvraagdatum is 31 oktober 2010.

 Gevolgen

De tijdelijke regeling moet de beheersing van de Nederlandse taal bevorderen bij werknemers. Dat is niet alleen goed voor de werknemer, die zo meer kansen krijgt op bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden, maar ook voor de onderlinge contacten met de collega’s. De doelgroep van deze campagne is onder meer werkzaam in de schoonmaakbranche, de land- en tuinbouw en schilders- en productiebedrijven.

  Nadruk

Dit jaar ligt de nadruk voor de uitvoering van het Deltaplan Inburgering op inburgering op de werkvloer. De stimuleringsbijdrage is niet de enige regeling. Het ministerie gaat tevens werkgevers en gemeenten samenvoegen en hen helpen bij het opzetten van de taalcursussen op de werkvloer.

 Voor meer informatie: http://www.hetbegintmettaal.nl/werkgevers/ 

 Bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=47412

Lees ook:Nieuwe regeling veiligheid voor kleine bedrijven
Lees ook:50% werknemers geen contact met baas
Lees ook:Gratis mobiliteitscan voor MKB
Lees ook:Subsidie DNA-spray installatie Amsterdamse ondernemers
Lees ook:Mag ik als ik thuis werk even naar de supermarkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.